Štedljivost potrošača reflektira se i na kategoriji žvakaćih guma s obzirom da je u posljednjih 12 mjeseci zabilježen količinski pad (-2,7%) kao i po ukupnoj vrijednosti prodaje (-3,3%)

Bilo da ih žvačemo iz čistog zadovoljstva, navike ili nekih funkcionalnih razloga kao što je održavanje zdravlja zubi ili osvježavanje daha, žvake su impulsni proizvod koji u svakoj prilici dobro dođe imati pri ruci.

Malo je koji proizvod danas toliko dostupan u maloprodaji kao žvakaće gume; ima ih posvuda, u svim formatima, od najvećih hipermarketa do svakog kioska, a odnedavno se žvake mogu kupiti čak i u vozilima pojedinih taksi operatera u Hrvatskoj.

Zanimljivo je stoga da u jednoj tako opće popularnoj kategoriji imamo vrlo izraženog, čak dominantnog tržišnog lidera. Iako je Trident, koji se pozicionirao na svim prodajnim mjestima Tiska i Konzuma, bacio rukavicu izazova Wrigleyu, ostaje za vidjeti kako će na ovaj Mondelezov brend reagirati domaći potrošači te hoće li uspjeti ostvariti značajniji tržišni udio u kategoriji žvakaćih guma u budućnosti.

VRSTE, PRODAJA, FORMATI
Prema Nielsenovoj definiciji, ova kategorija uključuje sve vrste žvakaćih guma. Mogu biti različitih okusa i oblika: dražeje, listići, u rolama, kuglice, loptice… U proteklih je godinu dana (kolovoz 2012. – srpanj 2013.) kroz prodajne kanale pokrivene Nielsenovim mjerenjem (koje ne uključuje Cash&Carry, veleprodaju, ljekarne, diskontere, kao ni ostale nespecifične kanale poput kina, ugostiteljstva i sl.) prodano 70,5 milijuna pakiranja u vrijednosti od 274,7 milijuna kuna.

Rezultat je to koji ipak reflektira određenu štedljivost potrošača s obzirom na to da, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kategorija bilježi pad i u količinskom pogledu (-2,7%) i po ukupnoj vrijednosti prodaje (-3,3%). Promatramo li tržište s uključenim kanalom diskontera, pad kategorije je blaži, (količinski -2,0%, vrijednosno 2,1%) što proizlazi iz rasta tog kanala (+12%).

Za ovu kategoriju najvažniji kanal prodaje su srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 22% udjela, zatim slijede kiosci s 20%, dok po 16% tržišta uzimaju supermarketi (301 – 2500 m2) i velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2). Kroz male trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) plasira se 13% prodaje kategorije, a listu zaključuju hipermarketi (iznad 2500 m2) s 8% te trgovine na benzinskim postajama s 5% udjela.

PREDSTAVNICI KATEGORIJE
Vodeći proizvođači s pripadajućim robnim markama su Wrigley (Orbit, Airwaves, Hubba Bubba, 5, Winterfresh, Dunkin), Evropa Dooel (Čunga Lunga), Mondelez International (Trident, Fresh Bol, Toy Box), Concord (Cry Baby, Tongue Splashers) te Perfetti (Center Shock, Chupa Chups, Mentos).

Spomenuti proizvođači ukupno prodaju više od 95% ukupnih količina kategorije. Uz sav izbor okusa koji danas postoje, već duži niz godina najprodavanije su žvakaće gume s metvicom i mentolom.

Osim navedenih, potrošači u ovoj kategoriji mogu uistinu birati između velikog broja različitih okusa i pakiranja, a koji će brend i varijantu odabrati umnogome ovisi o kvalitetnom marketinškom nastupu samih proizvođača.

Na kraju, riječ je o impulsnim proizvodima kojima nepce nije jedini argument za kupnju, nego je nerijetko važnije koji je brend potrošaču zapeo za oko na nekoj zanimljivoj reklami.

Milanka Ćorić, Analitičar