Cromaris je danas vodeći hrvatski te jedan od 15 najvećih svjetskih proizvođača bijele ribe

U razvoj Cromarisa, tvrtke za proizvodnju bijele ribe, Adris grupa je u posljednje četiri godine uložila gotovo 400 milijuna kuna. U sektor zdrave hrane Adris grupa je ušla 2008. i 2009. godine preuzimanjem tvrtki Cenmar, Marimirna, Marikultura Istra i Bisage te njihovim objedinjavanjem u Cromaris.

Cromaris je danas vodeći hrvatski te jedan od 15 najvećih svjetskih proizvođača bijele ribe. U posljednjih pet godina tvrtka je učetverostručila prodaju svojih proizvoda. Danas proizvodi oko 4.000 tona ribe, a prodaja mu u 2013. godini raste po stopi od 35 do 40%.

“Više od 60% proizvodnje izvozimo, ponajviše u Italiju, najveće tržište brancina i orade u svijetu. Uz Italiju, svoje proizvode izvozimo i u Sloveniju, Poljsku, Češku, Austriju, Mađarsku, BIH, Srbiju i Crnu Goru”, rekao je danas na susretu s novinarima predsjednik Uprave Cromarisa Goran Markulin.

On je također istaknuo kako su u posljednje četiri godine u snažnom investicijskom ciklusu značajno modernizirani proizvodni kapaciteti Cromarisa.

“Od gotovo 400 milijuna kuna ukupnih dosadašnjih ulaganja, više od 200 milijuna kuna uloženo je u tehnologiju. Postojeća uzgajališta Košara, Lamjana, Budava i Limski kanal opremljena su najmodernijom opremom, a ove je godine aktivirano i novo uzgajalište Velo Žalo. Izgrađen je i novi preradbeno otpremni centar u Gaženici kod Zadra. Cromaris danas posjeduje i najveći brod za akvakulturu na Jadranu. U tijeku je i projekt modernizacije mrjestilišta u Ninu“, kazao je Markulin.

Najvažnija konkurentska prednost Cromarisa koju kupci prepoznaju je svježina i kvaliteta proizvoda. Naime, svježa riba dostavlja se do kupaca u roku 24 sata od izlova iz mora. Uz svježu ribu – brancin, oradu, hamu, zubatac i pagar – Cromaris proizvodi i školjke te delikatesne proizvode.

Cromaris, koji svojim radom znatno pridonosi proizvodnoj i izvoznoj industriji Hrvatske, planira povećanje proizvodnje do 10.000 tona godišnje i učvršćivanje pozicije među najvećim svjetskim proizvođačima bijele ribe, kažu u tvrtki.