Početkom ove godine završen je jedan od najvećih Agrokorovih investicijskih projekata u domaću poljoprivredu, vrijedan 220 milijuna kuna. Riječ je o poslovnom kompleksu Belja na lokaciji Mitrovac, u Baranji, koji je početkom ožujka posjetio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Kompleks Mitrovac primjer je uspješne sinergije ekološki napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća jer se sastoji od farme mliječnih krava kapaciteta 2.000 krava, bioplinske elektrane Agrokor energije od dva megavata i staklenika za proizvodnju grapolo rajčice površine 4,5 hektara.

Farma Mitrovac najveća je farma muznih krava u Hrvatskoj kapaciteta 2.000 krava. Godišnja proizvodnja mlijeka na farmi prelazi 15 milijuna litara mlijeka, s godišnjim proizvodnjom po kravi od gotovo 9.500 l mlijeka.

Farma se sastoji od sedam novih modernih objekata koji se ističu svojom prozračnošću, ventiliranjem prostora, visokim stropovima, slobodnim kretanjem životinja i maksimalnom brigom o njihovoj dobrobiti.

Mužnja se odvija na vrhunskom rotolaktor izmuzištu sa 60 muznih mjesta. Mitrovac je jedna od šest farmi mliječnih krava u Belju na kojima će se ove godine proizvesti ukupno 32 milijuna litara mlijeka. Na farmi se nalazi i solarna elektrana.

Na farmu se nastavlja bioplinska elektrana Mitrovac snage 2 MW koja predstavlja najstabilniji obnovljivi izvor energije i doprinosi stabilnosti nacionalnog elektro-energetskog sustava.

Bioplinska elektrana pretvara polutante i razne vrste energetskih biljaka u toplinsku energiju, doprinosi smanjenju stakleničkih plinova i povećava plodnost obradivog tla.

Prilikom posjete Mitrovcu direktor Agrokor energije Herman Seidl naglasio je energetsku komponentu projekta rekavši kako bioplinska elektrana na Mitrovcu kojom upravlja Agrokor energija predstavlja najstabilniji obnovljivi izvor energije i doprinosi realizaciji zajedničke EU-energetske politike izražene kao 3 x 20%.

Na kraju povezane proizvodnje u Mitrovcu nalazi se staklenik za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice koji koristi toplinsku energiju proizvedenu u bioplinskom postrojenju.

S površinom od 4,5 hektara, to je prvi i najveći staklenik u Baranji te jedan od najvećih u Hrvatskoj u kojem je prošle godine proizvedeno 2.800 t rajčice, 20% više od planirane realizacije za prvu godinu proizvodnje.

“Poslovni kompleks Mitrovac koji čine farma mliječnih krava sa solarnom elektranom, bioplinska elektrana i staklenik pravi je primjer održive poljoprivrede. Upravo kroz ovaj projekt prezentiramo uspješno sinergijsko djelovanje jer farma osigurava dio sirovina potrebnih za proizvodnju bioplina, bioplinska elektrana proizvodi električnu i toplinsku energiju, a staklenik koristi toplinsku energiju za cjelogodišnju proizvodnju rajčice”, naglasio je Dalibor Poznić, predsjednik uprave Belja.

Ministar Vrdoljak je nakon obilaska farme je istaknuo kako svi projekti koje Ministarstvo gospodarstva provodi imaju za cilj učvrstiti Hrvatsku na poziciji energetskog čvorišta ovog dijela Europe, osigurati stabilnu opskrbu i najjeftinije moguće energente za građane i industriju te osigurati najviši stupanj zaštite okoliša.

“Hrvatska se opredijelila za iskorištavanje obnovljivih izvora energije u skladu s načelima održivog razvoja i poput ovoga poslovnog sustava, s najvećim utjecajem na gospodarstvo. Želimo postići i blisku vezu između razvoja obnovljivih i konvencionalnih izvora energije jer upravo je ta sinergija izuzetno važna zbog diverzifikacije rizika proizvodnje energije i stabilnosti energetskih sustava. Na kraju želim naglasiti da je ovo odličan primjer zaokruženja cijelog poslovnog procesa i putokaz kako će u bliskoj budućnosti morati izgledati poslovni kompleksi koji žele biti uspješni”, kazao je Vrdoljak.