Ruska Sberbank i Agrokor koncern danas su objavili sindicirani zajam u iznosu od 600 milijuna eura tijekom svečanog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju o suradnji. Zajam je odobren na sedam godina te će, zajedno s potpisanim Memorandumom o razumijevanju, podržati Agrokor koncern u refinanciranju postojećih financijskih obveza i daljnjem razvoju kompanije, priopćeno je iz Agrokora.

Sporazum su u Moskvi potpisali Herman Gref, predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe, i Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna.

Ovo financiranje pokazuje povećanu aktivnost Sberbanke u regiji središnje i istočne Europe pri čemu Sberbank of Russia sudjeluje s 500 milijuna eura, a Sberbank Europe AG sa 100 milijuna eura.

“Sberbanka je predana širenju svoje prisutnosti dalje u regiju središnje i istočne Europe u okviru svoje međunarodne strategije. Ova transakcija, koja je jedna od najvećih dosadašnjih korporativnih transakcija za Sberbank Europe, pokazuje našu namjeru da pružamo inovativna rješenja u financiranju naših korporativnih klijenata”, rekao je Herman Gref, predsjednik Izvršnog odbora Sberbank grupe.

Ova transakcija također označava uspješan nastavak dugoročnog strateškog partnerstva između Sberbanke i Agrokora s ciljem poboljšanja usluga u maloprodajnom sektoru u središnjoj i istočnoj Europi.

To će, kako se navodi, obuhvaćati započinjanje zajedničkih programa za bolje pokrivanje financijskih potreba klijenata putem inovacija, novih proizvoda i usluga, uključujući digitalna rješenja za unaprjeđenje bankovnih i iskustava kupovanja među potrošačima.

“Agrokor je već dva desetljeća prisutan na međunarodnom tržištu kapitala. Naši su partneri najveći svjetski investitori. Međutim, dobiti i potpisati ugovor sa Sberbank grupom za Agrokor je iznimno velika čast i zadovoljstvo, tim više što je to za Sberbank Europe jedna od najvećih korporativnih transakcija dosad. Taj je ugovor potvrda vrijednosti Agrokorovih operacija, kao i njegove vizije i strategije”, kazao je ovom prigodom Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna.