Tvrtka Agrolaguna iz sastava koncerna Agrokor danas je u Taru kraj Poreča otvorila proizvodno-turistički kompleks u koji je u ovoj fazi uloženo 35 milijuna kuna te je zaposleno 40 novih djelatnika, izvijestili su iz Agrokora.

Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija sirane “Sir Laguna” i obnova zgrade stancije Špin te je uređena nova kušaona i izgrađena cesta sira kojom se može prošetati do pašnjaka koji okružuju objekte.

Otvorenju kompleksa prisustvovali su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar turizma Darko Lorencin, istarski župan Ivan Jakovčić i Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora.

Ova investicija nastavak je Agrokorovog ulaganja u Agrolagunu i snažan poticaj daljnjem razvoju tog segmenta poslovanja kompanije, a novi proizvodno-turistički kompleks obogaćuje turističku ponudu Istre.

Iz Agrokora ističu kako je realizacija iznimno zahtjevnog projekta započela u srpnju 2012. godine i trajala je samo šest mjeseci, a radovi su povjereni hrvatskim tvrtkama – GP “Krk” je obavio  građevinske radove, a “Frassinox” je izradio i ugradio procesnu opremu.

Moderna sirarska oprema i primjena suvremenih tehnologija omogućuju proizvodnju sira visoke i ujednačene kvalitete koji može zadovoljiti zahtjeve domaćeg i stranih tržišta. Sirana “Sir Laguna“ jedna je od tri sirane u Hrvatskoj koje su za rekonstrukciju i opremanje ugovorile potporu IPARD programa.

Sirana će samo u prvoj fazi proizvoditi 300 tona sira i 100 tona skute na godinu, čime je nastavljena tradicionalna proizvodnja. Proizvodni se program, uz postojeći asortiman (kravlji sir, ovčji sir, miješani sir i sir s tartufima), obogaćuje sljedećim proizvodima: sirom u teranu, miješanim sirom od tri vrste mlijeka, ribancem i skutom.

Ponuda sireva, kako se navodi, odražavat će specifičnosti podneblja i mogućnosti male “butik” sirane, koja na idealan način objedinjuje tradicionalne proizvode, lokalne vrijednosti i običaje te najsuvremeniju tehnologiju.

Agrolaguna je osamdesetih godina prošlog stoljeća započela s uzgojem ovaca radi proizvodnje i prerade mlijeka u vlastitoj maloj sirani. Ovčarska farma Špin smještena je na sjeverozapadnoj obali Istre u Taru, samo dva kilometra od mora.

U početku je sirana prerađivala isključivo ovčje mlijeko s vlastite farme i proizvodila tek 10 tona sira godišnje. Zatim je pokrenut otkup ovčjeg i kravljeg mlijeka od kooperanata s područja Istre.

Ulaskom u Agrokor koncern 2004. godine, sirana počinje proizvoditi kravlji i miješani sir, sir s tartufima i skutu, a proizvedene količine dostižu 125 tona.

Sirana “Sir Laguna” bit će mjesto na kojem će turisti moći posjetiti farmu ovaca te kušati i kupiti autohtoni istarski sir, što je neposredan način povezivanja poljoprivredne proizvodnje i turizma, dviju osnovnih grana privređivanja u Istri, navodi se u priopćenju.