25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 23:03
VijestiZemljaAmeričko tržište spremno za hrvatska vina

Američko tržište spremno za hrvatska vina

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Ministarstva poljoprivrede u New Yorku je 26. veljače održana promocija i kušanje hrvatskih vina.

Kako navode iz HGK, događanje je posjetilo više od 400 gostiju iz vinskog svijeta, dok su dvije master class radionice također pobudile veliko zanimanje te bile iznimno dobro posjećene.

“Iznimno smo zadovoljni ovogodišnjom promocijom, odaziv je bio golem, tražilo se mjesto više. Hrvatska gospodarska komora kontinuirano radi na promociji i brendiranju hrvatskih vina u Europi i svijetu, a ovako velik odaziv gostiju potvrđuje da je Hrvatska spremna za proboj na američko tržište”, rekla je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Ove se godine, ispred Udruženja vinarstva HGK, predstavilo 29 hrvatskih vinara s više od stotinu različitih etiketa. Riječ je o gotovo svim najboljim hrvatskim vinarijama: Badel 1862, Baković, Belje, Bibich, Bodren, Bolfan, Boškinac, Damjanić, Franc Arman, Gospoja, Grgić, Iločki Podrumi, Ivan Katunar, Korta Katarina, Kozlović, Krauthaker, Kutjevo, Matošević, Meneghetti, Mokalo, Nada, Pelješki Vinogradar, Roxanich, Šipun, Škegro, St Hills, Trapan, Vinoplod i Zlatan Otok.

Igor Barbarić iz Udruženja vinarstva HGK poručio je kako su sklopljena nova poznanstva i kontakti koji bi trebali rezultirati poslovnim uspjesima.

“Udruženje vinarstva HGK započelo je stvaranje brenda ‘Vina Croatia – Vina Mosaica’ s ciljem zajedničkog brendiranja hrvatskih vina, otvaranja inozemnih tržišta, stvaranja konkurentnosti, prezentiranja Hrvatske kao vinske zemlje te pozicioniranje hrvatskih vina na svjetskoj vinskoj i turističkoj karti, što u završnici vodi boljoj prodaji vina na domaćem i stranom tržištu”, rekao je Barbarić.

I Ivica Matošević, čelnik Vinistre, zadovoljan je uspješnošću i velikom posjećenošću ove manifestacije koja je, kako je rekao, stručnjacima i kupcima jasan orijentir u hrvatsku vinsku ponudu.

“Hrvatska je vinarska industrija, uoči ulaska zemlje u EU, pred velikim tržišno-izvoznim izazovima, a zajednički nastup hrvatskih vinara u New Yorku pokazatelj je sazrijevanja spoznaje da samo zajedničkim naporima možemo osvajati zahtjevna inozemna tržišta”, naglasio je Matošević.

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...