Austrijska Supernova kupuje neke Mercatorove nekretnine

Prodajom se žele dobiti sredstva za gradnju velikog logističkog centra u Ljubljani i za vraćanje dijela financijskih obveza, pri čemu bi Mercator u prodanim nekretninama nastavio poslovati putem dugoročnog najma njihova trgovačkog dijela

Slovenski trgovački lanac Mercator bi neke svoje centre u Sloveniji, koje prodaje u okviru projekta monetizacije, mogao prodati austrijskoj kompaniji Supernova, a vrijednost tog posla se neslužbeno procjenjuje na otprilike 200 milijuna eura, piše u utorak ljubljanski “Dnevnik”.

Mercator je projekt monetizacije poslovnih prostora, u koji je uključeno 17 trgovačko-poslovnih centara u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, započeo krajem prošle godine. Prodajom se žele dobiti sredstva za gradnju velikog logističkog centra u Ljubljani i za vraćanje dijela financijskih obveza, pri čemu bi Mercator u prodanim nekretninama nastavio poslovati putem dugoročnog najma njihova trgovačkog dijela.

Prema neslužbenim izvorima na koje se poziva ljubljanski list, neke od nekretnina Mercator će prodati austrijskoj Supernovi, a neslužbeni podaci govore da bi prodajom mogao ostvariti prihod od oko 200 milijuna eura.

Direktor Mercatora Tomislav Čizmić izjavio je prije nekoliko mjeseci da bi Mercator monetizacijom i prodajom poslovno nepotrebne imovine mogao ukupno dobiti 300 milijuna eura, ali da s prodajom “neće žuriti”.

Navodno je plan da se u Sloveniji proda i ponovno uzme u najam osam sadašnjih trgovačkih centara, prenose neki slovenski mediji.

Supernova je s povezanom tvrtkom M2 u Sloveniji sagradila desetak trgovačkih centara, od kojih je najveći u ljubljanskoj četvrti Rudnik vrijedan 50-ak milijuna eura, a navodno je za posao kupnje Mercatorovih nekretnina osnovala novu tvrtku Supernova MC Ljubljana, navode slovenski mediji.

Koliko centara namjerava u Sloveniji još kupiti Supernova nije poznato. No, neslužbeno pregovara s Mercatorom i ovih dana usklađuje zadnje pojedinosti pa bi ugovor s trgovačkim lancem u većinskom vlasništvu Agrokora mogao biti uskoro potpisan, navodi ljubljanski “Dnevnik”. (Hina)