U organizaciji istraživačke agencije Nielsen Adriatic u Zagrebu se danas održava konferencija Shopper Trends 2018 na kojoj se govori o aktualnim i očekivanim trendovima na FMCG tržištu Hrvatske i regije.

Oko 150 gostiju, predstavnika maloprodaje i industrije robe široke potrošnje, pozdravio je Nielsenov direktor regije Adriatic Miroslav Tasić kazavši kako je svrha trendova predvidjeti što će se dogoditi u bližoj i daljoj budućnosti te bolje upoznati krajnje kupce i maloprodavače.

“Nielsen pokušava potrošače i kupce približiti FMCG i retail industriji te ukazati na trendove koji mogu biti temelj za donošenje kako dnevnih odluka, tako i dugoročnih strategija. Naš je cilj zagrebati površinu kako bi uvidjeli zašto kupci kupuju i zašto kupuju baš tamo gdje kupuju, odnosno zašto se kupci ponašaju na određeni način”, istaknuo je Tasić.

Govoreći o važnosti istraživanja tržišta on je naglasio kako su istraživački podaci temelj za oko 30 posto poslovnih odluka na globalnom tržištu te kao takve predstavljaju jedan od najvažnijih aspekata u poslovanju.

Ivan Junaković, voditelj ključnih kupaca za Adriatic regiju u Nielsenu, kazao je da FMCG tržište u Europi raste zbog većih cijena, dok konzumacija stagnira.

“Hrvatsko i regionalna tržišta prate taj trend te rastu u razini rasta BDP-a i stopa inflacije koji obilježavaju pripadajuća tržišta. Postoji prostor za rast na svim ovim tržištima, ali on nije nešto osobito velik”, poručio je Junaković.

Osvrćući se na trendove koji obilježavaju europsko tržište maloprodaje izdvojio je segment privatnih robnih marki koji je generator rasta cijelog maloprodajnog tržišta.

“Kategorija privatnih robnih marki nosi rast Europe, a diskonteri dodatno guraju taj rast te se kupcima približavaju kroz različite akcije premiumizacije asortimana, posebne ponude usmjerene na zdravlje, dodatne oblike izlaganja i slično. U razvijenim zemljama rastu maloprodajni kanali internet trgovine, premium kanali i cjenovno nisko pozicionirani diskonti”, rekao je Junaković.

Jelena Doko Cetina, Nielsenova menadžerica za sektor trgovine za Hrvatsku i BiH, govorila je o promjenama na tržištu Hrvatske i uspješnosti trgovačkih lanaca u 2018. godini.

Uvodno je naglasila da je indeks povjerenja potrošača u Hrvatskoj doživio veliki oporavak od 2015. pa naovamo te je u ovoj godini nadomak 80 bodova, što je tek nekoliko postotnih bodova ispod europskog prosjeka.

“Čak 50 posto hrvatskih potrošača u drugom kvartalu 2018. godine svoju je financijsku situaciju ocijenilo dobrom ili odličnom. Međutim, FMCG tržište ne ubire plodove tog optimizma te raste po vrlo malim stopama i to prvenstveno zahvaljujući rastu cijena”, naglasila je Doko Cetina.

U dijelu prezentacije o uspješnosti trgovačkih lanaca, istaknula je da je Nielsenovo ovogodišnje istraživanje na nacionalno reprezentativnom uzorku pokazalo da najviše lojalnih kupaca ima Konzum, ukupno 35 posto, a slijede Kaufland s 15 posto, Lidl s 12 posto, Tommy s 9 posto i Plodine s 8 posto.

Sličan je poredak i kada je riječ o snazi brenda trgovačkog lanca na ljestvici koju Nielsen koristi na globalnoj razini te se snaga brenda ocjenjuje na skali od 1 do 10. Na hrvatskom maloprodajnom tržištu vodeći su po tom kriteriju Konzum, Kaufland i Lidl.

“Važno je razumjeti današnjeg potrošača kojemu niska cijena proizvoda nije više primaran kriterij za odluku o kupnji, nego su mu važniji postali efikasnost kupovine, široka ponuda i visoka kvaliteta proizvoda”, rekla je Doko Cetina te dodala kako internetska trgovina FMCG proizvoda ima veliki potencijal razvoja u budućem razdoblju.