B92: Srbija ostvarila prvi suficit s RH od 2001.

hrvatska-granicni-prijelaz-midiPrema podacima Biroa za regionalnu suradnju Privredne komore Srbije, ta je zemlja krajem 2011. prvi puta u posljednjih 10 godina ostvarila suficit u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom

Trgovinska razmjena Srbije i Hrvatske u 2010. iznosila je 707 milijuna dolara, pri čemu je deficit na srbijanskoj strani bio 83 milijuna dolara, međutim u 2011. situacija se izmijenila, piše srbijanski portal B92.

Prema podacima Biroa za regionalnu suradnju Privredne komore Srbije ta je zemlja u prvih 11 mjeseci prošle godine u Hrvatsku izvezla robe u vrijednosti od 430 milijuna dolara, a uvezla robe za 417 milijuna, čime je ostvarila suficit u trgovinskoj razmjeni od 13 milijuna dolara.

Prema srbijanskim statističkim podacima trgovinska suradnja dvije zemlje intenzivirala se 2001. godine, a vrhunac je dosegla 2008. godine kada je dosegla skoro 990 milijuna dolara, uz deficit od oko 120 milijuna dolara na srbijanskoj strani.

Hrvatske kompanije su od 2000. u Srbiju investirale više od 500 milijuna eura, a najznačajniji investitori bili su Agrokor, Lura, Našicecement, Vindija i Pevec.

Srbija je, prema podacima vlastitog Biroa za regionalnu suradnju PKS imala dvije značajnije investicije u Hrvatskoj.

Konditorska industrija Swisslion Takovo kupila je Euro Food Markt iz Siska za 20 milijuna eura, a beogradski NCA Investment Beograd je preuzeo kompaniju Magma, hrvatskog distributera igračaka i odjeće. (Bankamagazin)

Prethodni članakRalph Zigerlig novi generalni direktor Carlsberg Srbija grupe
Sljedeći članakLesnina otvara novi prodajni centar u Jankomiru