zvjezdana-blazic-midiUkupni dug državi koji s kamatama iznosi oko 200 mil. kuna bit će pretvoren u vlasnički kapital, a Badel 1862 će nakon restrukturiranja ponovo poslovati normalno, s dobiti, najavila je predsjednica Uprave Zvjezdana Blažić

Najveći proizvođač alkoholnih pića u Hrvatskoj, Badel 1862, ove godine očekuje 23 postotni rast prihoda, povećanje izvoza te dobit prije oporezivanja od oko 20 milijuna kuna, što je posljedica restrukturiranja kompanije i rezanja troškova, izjavila je predsjednica Uprave Zvjezdana Blažić.

„Za ovu godinu imamo ambiciozan plan. Godina 2010. nije bila po ničemu tipična za Badel, poslovali smo u nenormalnim uvjetima, a tri i pol mjeseca smo bili u blokadi”, rekla je Blažić na brifingu za novinare održanom u prostorijama kompanije u Zagrebu.

Badel je jedan od najvećih hrvatskih izvoznika, s 52-postotnim udjelom na tržištu alkoholnih pića u Hrvatskoj.

Ove godine Uprava očekuje prihod od 402 milijuna kuna, dok je lani prihod bio 300 milijuna kuna. Premda se konačni rezultati još uvijek čekaju, u 2010. je kompanija zabilježila gubitak.

Ove godine dobit prije oporezivanja bi, procjenjuje Uprava, trebala iznositi 20 milijuna kuna.

„Nakon restrukturiranja u dogovoru s Vladom imat ćemo zdravu bilancu, normalno ćemo poslovati i vratit ćemo se na razine prije nastalih problema“, naglasila je Blažić.

Dug Badela prema državi iznosio je 8. kolovoza 2010. godine 146 milijuna kuna, od čega na kamate otpada 36 milijuna kuna. Prema procjeni kompanije, zbog kamata će ukupan dug dosegnuti 200 milijuna kuna, te će biti pretvoren u vlasnički kapital države.

“U završnoj smo fazi provođenja dokapitalizacije, a ona će biti dovršena do kraja travnja. Premda u ovom trenutku ne možemo reći koliki će točno udio imati država, možemo reći da će on biti oko 70 posto”, rekla je predsjednica Uprave.

Na pitanje postoje li zainteresirani privatni ulagači, Blažić je odgovorila negativno napomenuvši kako “Upravu nitko nije kontaktirao te da nema službenih razgovora”.

Napomenula je da se na tjednoj bazi razgovara s komercijalnim bankama koje su podržale program restrukturiranja uz uvjet dokapitalizacije od strane hrvatske države. Istaknula je: “Svi krediti pretvorit će se u dugoročne kredite, dogovoren je moratorij od 1,5 godine na otplatu kredita s čime je Uprava zadovoljna”.

Vodstvo napominje kako se male dioničare, uglavnom sadašnje i bivše radnike, neće istiskivati iz vlasništva. Badel je prošle godine otpustio 160 radnika pa je sada zaposleno 487 ljudi.

“Ove godine neće biti većih otpuštanja”, rekla je Blažić.

Badel 1862 prisutan je na tržištima Njemačke, Velike Britanije, Rusije, zemalja bivše Jugoslavije, Kanadi, SAD-u, Australiji te u manjoj mjeri u Kini.

Uprava najavljuje veće aktivnosti u Kini gdje se trenutno radi na jednom projektu koji je u početnoj fazi.

Prodaja jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj pala je prošle godine 6,9 posto, a bezalkoholnih pića 5,5 posto.

Istovremeno, proizvodnja jakih alkoholnih pića pala je lani 17 posto, s 8,4 milijuna litara na 6,9 milijuna litara. (Bankamagazin)