hrana-polje-midiVrtoglav rast cijena osnovnih životnih namirnica, a posebno pšenice, izaziva zabrinutost u gotovo svim dijelovima svijeta, a dužnosnici strahuju da bi nestašica ove žitarice mogla izazvati novu krizu.

Agencija Ujedinjenih naroda (UN) za hranu za kraj rujna sazvala je izvanredni sastanak posvećen skoku cijene pšenice za gotovo 50 posto u posljednja dva mjeseca, javlja BBC. U UN-u navode da je cijena mesa u posljednje vrijeme dostigla najvišu razinu u posljednjih 20 godina.

– Na svjetskim tržištima cijena pšenice upadljivo raste. Ova žitarica od početka godine poskupjela je za skoro 70 posto. Postavlja se pitanje da li je na pomolu ponavljanje krize s hranom od prije dvije godine, koja je potresla mnoge zemlje širom svijeta, navodi BBC.

Vodeći ekonomist Agencije za hranu UN Abdolresa Abasain kaže da u svijetu vlada zabrinutost zbog sve nestabilnijeg tržišta hrane u svijetu.

– Kada je priča o nestašici pšenice počela u srpnju, svi su bili iznenađeni. Sve se događa brzo i nepredvidivo i to je samo po sebi dovoljan razlog za brigu. Ipak, uvjereni smo da nismo u tako ozbiljnoj situaciji kao 2007. godine, kada su cijene hrane rasle bez granica. Poskupljenja su tada pogodila čitav niz namirnica. Nadamo se da sada situaciju možemo staviti pod kontrolu što je brže moguće, rekao je Abasain, prenose agencije.

Problemi na tržištu hrane pogoršani su najprije dugom sušom, a potom i požarima u Rusiji, koja je četvrti najveći izvoznik pšenice u svijetu. Rusija je zbog manjih prinosa pšenice najavila da će produžiti zabranu izvoza ove žitarice do kraja sljedeće godine.

Kate Bailey sa Sveučilišta Cardiff Business School koji se bavi istraživanjem tržišta hrane, kaže da će svijet u budućnosti viđati mnogo više nestabilnosti na tržištu hrane.

– To ne bi trebalo da nas iznenađuje. U poljoprivredu se slabo ulaže, a s druge strane, potražnja za hranom raste. Dok se to ne promijeni, očekuje nas dugi period nestabilnosti, smatra Bailey i dodaje kako bi, radi prevencija od mogućih nestašica hrane, vlade zemalja u razvoju trebale povećati prinose i produktivnost i da se na neki način zaštite od godina sa slabom žetvom.

BBC podsjeća da su, kada se cijena hrane prije dvije godine otela kontroli, neredi izbili u mnogim zemljama, od Meksika do Bangladeša. Prošloga tjedna veliki nemiri zbog poskupljenja hrane, a posebno kruha, izbili su u Mozambiku, na jugoistoku Afrike, i pri tome je najmanje deset ljudi poginulo, a stotine su povrijeđene. (SEEbiz)