Ulje u BiH ponovno poskupljuje

ulje-bih-polica-trgovina-ftdCijene ulja ponovno rastu u BiH, a nakon što su ih proizvođači i dobavljači u posljednje vrijeme podigli za 15 posto, najavili su novo poskupljenje narednih dana.

Ulje je u pojedinim trgovinama već dostiglo cijenu i do 2,60 KM po litri, nakon što su se u prethodnih više od godinu stabilizirale na cijeni od oko 2,00 do 2,30 KM, ovisno o proizvođaču.

Poskupljenju ulja prethodile su akcijske ponude proizvođača i dobavljača, koji su se, očigledno u očekivanju najavljene promjene cijena, nastojali riješiti zaliha.

“Ako usporedimo sadašnje cijene ulja s onima od prije dva-tri mjeseca, onda je povećanje otprilike 15 posto. Međutim, proizvođači i dobavljači najavili su novo poskupljenje, ali u nešto manjem postotku”, kaže Almin Hamzić, marketing menadžer trgovačkog lanca “Drvopromet” Sarajevo.

Milan Borota, direktor “Delta Maxija” za BiH, najavio je kako bi već od sutra u njihovim tržnim centrima moglo doći do blagog poskupljenja cijena ulja nekih dobavljača za oko četiri posto.

“Do ovog blagog poskupljenja doći će zbog povećanja cijena ulja od strane naših dobavljača”, objašnjava Borota, dodajući kako informacije o poskupljenju ulja u iznosu od čak 50 posto nemaju realnu osnovu, jer na tržištu postoje sasvim dovoljne količine ulja.

U jedinom bh. proizvođaču ulja, brčanskom “Bimalu”, najavljuju da će tokom jeseni doći do poskupljenja njihovog ulja, a očekivani rast cijena je najmanje 10 posto.

“S novom žetvom roda suncokreta cijene sirovine u odnosu na prošlogodišnje porasle su i do 100 posto. Ovaj rast uzrokovan je manjim površinama pod uljaricama, lošijim prinosom zbog suša i poplava i evidentno višom otkupnom cijenom. Posljedično tome cijena ulja će ići naviše”, kaže Nataša Pucar, glasnogovornica “Bimala”, dodajući pritom kako će ova kompanija domaćem tržištu dati primat u opskrbi po što nižim cijenama.

S obzirom na to da je naša zemlja dobrim dijelom oslonjena na uvoz ulja, uglavnom iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, podložni smo kretanjima na tim tržištima gdje su, također, prisutni poremećaji. Između ostalog, vodeće uljare u Srbiji, među kojima su i “Dijamant” i “Viktorija Group” (robna marka Iskon), koje su sa svojim uljem prisutne u BiH, posljednjih dana najavile su poskupljenje svojih proizvoda uz obrazloženje da je otkupna cijena suncokreta ove godine gotovo dvostruko veća nego lani te iznosi i do 420 eura po toni.

S tim u vezi, predstavnici uljara i Ministarstva privrede Srbije pregovaraju ovih dana u vezi s utvrđivanjem cijene ulja. Mesud Lakota, tajnik Udruženja potrošača BiH, kaže da se nova kriza s uljem može očekivati, ali ne onakva kakva nas je zadesila 2007. godine, kada je cijena po litri ovog osnovnog prehrambenog artikla, premašila tri marke. Lakota problem vidi u lobijima iz BiH i zemalja regije koji uređuju tržište u skladu sa svojim interesima.

“Oni drže monopol na strateškim proizvodima kao što su brašno, ulje i šećer i to se reflektira na cijene. Na drugoj strani, država ne intervenira putem robnih rezervi niti pokušava dovesti tržište u stanje zdrave konkurencije”, ističe Lakota.

S obzirom na to da ulje sudjeluje u proizvodnji drugih proizvoda, može se očekivati lančano poskupljenje i mnogih drugih artikala.

Dragovan Petrović, generalni tajnik Pokreta potrošača RS, smatra da kada se situacija s poskupljenjem ulja počne odvijati u ovom smjeru uvijek postoji bojazan da bi cijena ulja mogla dosegnuti nekadašnje cifre od gotovo četiri KM.

On je naglasio kako bi se u ovakvim situacijama poskupljenja trebalo uključiti s aspekta kontrole cijena ili mehanizmom korištenja robnih rezervi. (Nezavisne novine)

Prethodni članakBBC: Hrana sve skuplja, prijete nemiri
Sljedeći članakAkcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke” u Otočcu