Tijekom prošle godine u BiH uvezeno je alkoholnih pića u vrijednosti 187,6 milijuna KM, od čega se gotovo 70 posto odnosi na pivo, podaci su to Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine

Tako je lani na tržište BiH uvezeno piva u vrijednosti od 129,4 milijuna KM, vina u vrijednosti od 30,9 milijuna KM i žestokih pića u vrijednosti od 27,3 milijuna KM.

Ipak, posljednje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazalo je da na području Balkana najmanje piju upravo građani BiH, u prosjeku 6,2 litra godišnje.

Bez obzira na krizu BiH uvozi sve više alkohola, potvrđuje i službena statistika prema kojoj je lani, u odnosu na 2014. godinu, na uvoz potrošeno 5,2 milijuna KM više.

“Alkohol je luksuz kojeg se naši građani teško odriču, što pokazuju i podaci o uvozu piva, vina i žestokih pića. Mnogi će se prije odreći nekih proizvoda nego navike da popiju dnevno koju rakiju ili pivo, kod kuće ili u ugostiteljskom objektu. Riječ je o prilično skupom izdatku, posebno u ovim teškim vremenima”, ističu u udruženju potrošača.

Pored uvezenih količina alkohola, činjenica je da građani BiH tijekom godine proizvedu velike količine rakije i vina, koji ne ulaze u službenu statistiku.

Iako nema pouzdanih podataka koliko građani domaćeg alkohola proizvedu i popiju kod kuće, poznato je da se u sjeveroistočnoj Bosni pije dosta šljivovice, a u Hercegovini vina domaće proizvodnje. (indikator.ba)