Zatvaranje ugostiteljskih objekata u 2020. natjeralo je mnoge vinare da preispitaju svoje strategije distribucije.

Prodaja vina teško je pogođena tijekom 2020. Kao i kod drugih alkoholnih pića, glavni razlog tome je zatvaranje ugostiteljskih objekata u dva odvojena razdoblja 2020. godine: između 19. ožujka i 11. svibnja te od 28. studenog do kraja 2020. godine. Međutim, stopa rasta bila je ispod uobičajene čak i u razdobljima kada je ovaj kanal bio otvoren, što je posljedica mješavine ograničenja popunjenosti objekata, socijalnog distanciranja, tjeskobe potrošača zbog širenja infekcije te smanjene potrošačke moći uzrokovane ekonomskim učinkom pandemije. Posebno su pogođena kvalitetnija vina malih proizvođača vina koji uvelike ovise o prodaji svojih proizvoda u HoReCa kanalu, dok je maloprodaja više orijentirana na prodaju masovno popularnih i pristupačnih vina.

Zabrana putovanja i kolaps turističke industrije također su imali snažan utjecaj na prodaju vina. Unatoč popuštanju ograničenja kretanja i gostoprimstva, priljev turista tijekom ključnih ljetnih mjeseci 2020. godine bio je nizak, budući da su potencijalni putnici u Hrvatsku bili neodlučni zbog brojnih neizvjesnosti ili pak nisu uopće mogli napustiti svoje domovine. Prodaja vina u Hrvatskoj izrazito je sezonska, a najveći dio količine čine lagana bijela vina koja se prodaju ljeti, kako u ugostiteljstvu, tako i u maloprodaji. Nedostatak stranih i domaćih turista snažno je utjecao na obrasce potrošnje. Mjere uvedene za održavanje društvene distance smanjile su interes turista za odlazak u restorane, a otkazivanje važnih turističkih događanja, posebice ljetnih glazbenih festivala u zemlji, također je imalo velik utjecaj na količinsku prodaju.

Zatvaranje ugostiteljskih objekata natjeralo je mnoge vinare da preispitaju svoje strategije distribucije. Vinski sektor u Hrvatskoj karakterizira visoka razina fragmentiranosti s tek nekoliko proizvođača koji su snažno prisutni u suvremenoj trgovini mješovitom robom koja podržava njihovo širenje na druga tržišta.

Prodaja u maloprodaji pala je u 2020., zabilježivši mali stupanj migracije na konzumaciju kod kuće u usporedbi s nekim drugim kategorijama, a činjenica da je domaća industrija vina razmjerno mala bio je jedan od razloga za ovakva kretanja.