Nakon dramatičnog pada domaće proizvodnje bezalkoholnih pića koja se pod utjecajem negativnih gospodarskih trendova od 2008. do 2011. godine smanjila za gotovo 30 posto, prošle godine zabilježena je stabilizacija i blagi oporavak proizvodnje, pokazuju svježi podaci Gospodarsko interesnog udruženja proizvođača pića Hrvatske (GIUPP) koje okuplja domaće proizvođače koji čine oko 70 posto hrvatskog tržišta.

Članice GIUPP-a su tako ukupno prošle godine proizvele 273.700 hektolitara bezalkoholnih pića, što je 4,5 posto više nego prethodne godine.

U GIUPP-u ističu da je domaća proizvodnja, zahvaljujući iznimnim naporima proizvođača, provedenim restrukturiranjima i optimizacijama poslovanja, nakon višegodišnjih zabilježenih minusa ipak stabilizirana, a kao sljedeći veliki izazov za domaću industriju vide očekivano jačanje konkurencije uslijed ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Također navode kako domaći proizvođači danas posluju u uvjetima visokog ukupnog poreznog opterećenja i općenito visokih troškova proizvodnje koji otežavaju prilagodbu i nužno povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje bezalkoholnih pića pred sam ulazak na zajedničko europsko tržište.

Upravo iz tog razloga članice GIUPP-a pozdravljaju najavu Ministarstva financija da će se novim Zakonom o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića smanjiti iznos nameta na proizvodnju bezalkoholnih pića jer će to izravno i pozitivno utjecati na konkurentnost domaće proizvodnje.

Prema informacijama GIUPP-a, Ministarstvo financija predlaže smanjenje posebnog poreza s dosadašnjih 40 kuna po hektolitru bezalkoholnog pića na 30 kuna po hektolitru.

Članice GIUPP-a, potpuno svjesne teškog gospodarskog trenutka, zadovoljne su ovim pozitivnim iskorakom Ministarstva financija jer je očito prepoznata potreba za smanjenjem pritiska na domaće proizvođače bezalkoholnih pića koji trenutačno posluju pod poreznim opterećenjem koje je među najvišima u regiji i čitavoj Europskoj uniji, ističu iz udruženja.

Postojećim prijedlogom Ministarstva financija nezadovoljni su jedino proizvođači voćnih sirupa koji su do sada bili izuzeti od plaćanja posebnog poreza, a novim Zakonom bi bili njime obuhvaćeni, što će značajno povećati njihove troškove proizvodnje i ugroziti održivost njihova poslovanja.

“Nadamo se da ćemo s Ministarstvom financija uspjeti postići zadovoljavajući dogovor i oko poreza na voćne sirupe kako bi se sačuvala ta proizvodnja koju bi novi porez mogao ozbiljno ugroziti jer vjerujemo da smo danas svi suglasni kako treba štititi svu proizvodnju i sva radna mjesta. Također, nadamo se da će se, čim to bude moguće, nastaviti sa smanjivanjem opterećenja na proizvodnju bezalkoholnih pića općenito”, izjavila je Jasna Čačić, direktorica GIUPP-a, pojašnjavajući kako poseban porez na bezalkoholna pića u zemljama EU postoji još samo u Danskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Latviji i Finskoj.