Većina potencijalnih dobavljača iz Hrvatske odustala je zbog previsokih uloga koje bi trebali platiti kako bi uopće došli na Tescove police, piše Poslovni dnevnik

Hrvatski vatrogasni aparati, školske bilježnice, svijeće i zahodske daske uskoro će se moći pronaći na policama britanskoga trgovačkog lanca Tesca, piše u ponedjeljak Poslovni dnevnik.

Informaciju su mu potvrdili u Pastoru, Mar-Maru i PC grupi, budući da su te tvrtke otišle najdalje u pregovorima s trećim po veličini svjetskim trgovačkim lancem koji je potkraj prošle godine u Hrvatskoj počeo tražiti domaće dobavljače.

Danijel Štern, predsjednik Uprave tvornice vatrogasnih aparata Pastor, kaže da su dogovorili sve detalje. “Naši će aparati biti dio asortimana britanskog Tesca”, potvrđuje Štern, dodavši kako su već dogovorene i cijene.

I zagrebački proizvođač školskih bilježnica Mar-Mar još pregovara s Tescom. Prema riječima generalnog direktora Zvonka Fišera, sve je još neizvjesno, ali uzorci su predani, kao i ponuda, čekaju samo službeni odgovor druge strane. “Zasad smo zadovoljni tijekom pregovora”, kaže Fišer.

I u PC grupi, tvrtki s dugogodišnjom tradicijom izrade svijeća i lampiona, kažu da su s Britancima sve već dogovorili. “Već smo radili svijeće za Ikeu, imamo znanje i volju i nadamo se da će se u kvalitetu našeg asortimana uskoro uvjeriti i predstavnici Tesca koji dolaze u naše pogone vidjeti kako funkcionira proizvodnja. Potom  ćemo vjerojatno krenuti s dostavom za Tesco”, ističe Ivan Brunović, komercijalist u PC grupi.

I u Ivanićplastu, tvornici za proizvodnju plastičnih masa koja se uglavnom bavi proizvodnjom zahodskih dasaka, ne skrivaju da su poslali i ponudu i uzorke u London, a premda je, kažu, prerano za veselje, nadaju se dobrom ishodu.

No, mnogo je nezadovoljnih Tescovom ponudom. Kako kaže Nevenka Pelko iz Inkerpora, tvornice porculana iz Zaprešića, neprihvatljivo im je plaćati visoke ulazne naknade za Tescove police. “Još razmišljamo, ali u ovom trenutku mislim da nećemo ući u tu priču jer je za nas financijski neisplativa”, ističe Pelko.

Slično razmišljaju i u tvornici madraca Bernarda. I za njih su Tescovi uvjeti nemogući. Uz ulaznu naknadu lanac traži da snose troškove puta i smještaja za britanske kontrolore koji bi došli u inspekciju tvornice i madraca. “Trošak ulaska u Tesco iznosio bi između šest i deset tisuća eura. To nam je u ovom trenutku neprihvatljivo i zato smo odustali”, kaže vlasnica tvrtke Bernarda Cecelja. (Banka.hr)