Američki proizvođač bezalkoholnih napitaka PepsiCo ostvario je veću od očekivanja dobit u zadnjem lanjskom tromjesečju te je najavio da će do 2018. otkupiti vlastitih dionica u vrijednosti do 12 milijardi dolara.

Neto dobit pripisana kompaniji iznosila je 1,31 milijardu dolara ili 87 centi po dionici, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, kada je iznosila 1,74 milijarde dolara, odnosno 1,12 dolara po dionici.

No, bez jednokratnih stavki poput troškova restrukturiranja, dobit je iznosila 1,12 dolara po dionici, dok su analitičari očekivali 1,08 dolara.

Neto prihodi Pepsija u četvrtom tromjesečju pali su za oko 1 posto, na 19,95 milijarde dolara nakon što je jači dolar smanjio vrijednost inozemne prodaje. To je međutim bolje od prosječne prognoze analitičara koji su očekivali 19,66 milijarde dolara.

“Volumeni i dobit po segmentima općenito su premašili očekivanja”, rekao je analitičar Kevin Grundy iz tvrtke Jefferies.

Prodaja Pepsija u odjelu za grickalice u Sjevernoj Americi porasla je u četvrtom tromjesečju za 3 posto. Taj posao bio je svijetla točka kompanije te je pomogao da cijena dionice Pepsija u proteklih godinu dana znatno nadmaši izvedbu dionice rivala, Coca-Cole.

Prodaja u odjelu pića, koja je bila pogođena dugoročnim padom prodaje bezalkoholnih pića u SAD-u, porasla je za jedan posto, potpomognuta povećanjem ukupnih cijena i prodajom negaziranih pića u Sjevernoj Americi.

“Imamo zamah”, kazao je financijski direktor Hugh Johnson, ukazujući na rast poslovanja kompanije s trgovcima u SAD-u. Johnston je, međutim, upozorio da su makroekonomski uvjeti ostali teški i da jačanje dolara predstavlja izazov.

Iz PepsiCoa su najavili i dividendu od 2,81 dolara po dionici, što je povećanje od 7,3 posto u odnosu na godinu ranije te su najavili otkup vlastitih dionica, samo u ovoj godini između 8,5 i 9 milijardi dolara, a do 2018. u vrijednosti do 12 milijardi dolara. (banka.hr / Hina)