Brendovi našeg djetinjstva: Domaćica – obiteljska miljenica

Čokoladirano čajno pecivo Domaćica u Kraševom je asortimanu još od 1957. godine

Priča o brendu, a osobito kad se radi o dugovječnom i uspješnom kao što je Domaćica, spontano kreće s onim što se prvo nameće, navođenje emotivnih vrijednosti. One nas za ovaj čarobni spoj peciva i 23% vrhunske Kraševe čokolade vežu još od djetinjstva.

Domaćica je omiljeni proizvod brojnih generacija potrošača, kako u Hrvatskoj, tako i na tržištima regije, a prisutna je i na ostalim izvoznim tržištima. Upravo je Kraševa Domaćica sinonim za ovaj tip proizvoda u regiji.

Domaćica ima osobnost poput osobe koju volimo i cijenimo, asocira nas na mamu, baku, dragu žensku osobu, na toplinu i dom u kojem smo odrasli s ovim obiteljskim pecivom, pravom dragocjenosti iz škrinjice toplih i ugodnih sjećanja, koje budi nostalgiju u najljepšem smislu te riječi. Upravo u tom duhu, slogan Domaćice je “Obiteljska miljenica“.

NAJPOZNATIJI KEKS
U regionalnom istraživanju snage brendova za 2011. godinu, koje provodi agencija Valicon, a odnosi se na robu široke potrošnje na tržištu od 22 milijuna ljudi (cijela bivša Jugoslavija), Kraševa Domaćica na 12. je mjestu elitne liste vodećih regionalnih brendova – TOP 25, čak četiri mjesta bolja u odnosu na mjerenje iz godine ranije.

Uzme li se u obzir krovni brend Kraš u istoj kategoriji, pod zajedničkim imenom tada bi se nalazili svi njegovi brendovi keksa, uključujući i Domaćicu, što bi činilo Kraš kekse čak drugim najjačim brendom u regiji.

Ovo istraživanje je značajno kao pokazatelj jer snagu brenda mjeri na osnovu prepoznatljivosti, iskustva i korištenja od strane potrošača.

Na navedenoj listi brendova ispred Domaćice nema nijednog brenda iz kategorije keksa i čajnih peciva, tako da epitet kraljice brašneno-konditorske industrije u Hrvatskoj, a i šire, kojim u Krašu volimo opisati Domaćicu, ima “čvrsti“ temelj.

Rezultati pokazuju da Domaćica opravdava povjerenje potrošača i u ovo teško doba, kada zbog smanjenja potrošnje i sve manje kupovne moći, proizvodi trgovačkih marki zauzimaju značajan dio i u ovoj kategoriji, a nemali je i broj uvoznih noviteta, konkurencije pomognute marketinškim aktivnostima.

NOVO RUHO I OKUSI

Održavanje visoke razine imidža i snage brenda moguće je uz stalno njegovo unapređenje s ciljem održavanja i podizanja razine konkurentnosti te nadograđivanjem povijesne vrijednosti koju Domaćica nosi.

kras-domacica-005U Krašu njegujemo odnose s potrošačima, kako onima u čijim mislima je Domaćica prisutna i koji su lojalni brendu, tako i s novim generacijama potrošača.

U novije vrijeme strateški izazov bio je razviti nove proizvode u okviru brenda koji “zaslužuju“ nositi ime Domaćica. Odlični prodajni rezultati, koji su se pozitivno odrazili i na imidž brenda, postignuti su sezonskim novitetom lansiranim u studenom 2010. godine Domaćicom s bijelom čokoladom i cimetom koja se toliko svidjela potrošačima da je Kraš, nakon velikog broja upita, osobito mlađih potrošača, odlučio zadovoljiti njihove želje i ponoviti lansiranje i u 2011. godini.

U proljeće prošle godine na tržište je uvedena i druga ekstenzija brenda: Domaćica-integral. Lansiranje integralnog proizvoda s vlaknima i tamnom čokoladom s okusom naranče prati prehrambene trendove.

Žitni smjer, uz aromatizirani tamni umak, proizvodu je dao dodatnu vrijednost te je postignuta diferencijacija u odnosu na standardnu Domaćicu, dok je tijekom jeseni iste godine prezentiran projekt promjene dizajna, uz unaprijeđeno pakiranje, što je upotpunilo ponudu i prepoznatljivost Domaćice kakvu danas poznajemo.

MAJA KRZNARIĆ
Brand Manager

kras-100-godina-logo-potpis

Prethodni članakU komercijalne nekretnine lani uloženo 177,5 milijuna eura
Sljedeći članakMalvazija Festigia 2010. iz Vina Laguna osvojila nagradu Golden Star