VijestiZemljaBudućnost maloprodaje je u online trgovini

Budućnost maloprodaje je u online trgovini

internet-trgovina-kolica-midiDanas više od 80 posto online kupnje u svijetu čini glazba i knjige, oko 10 posto otpada na tekstil, dok se manje od 2% online kupnje odnosi na potrošačke namirnice, pokazala je analiza konzultantske kuće AT Kearney

Hrvatska i regija tek su u početnoj fazi prodaje potrošačkih namirnica putem interneta, no budućnost maloprodaje leži upravo u online trgovini koja će do 2030. činiti čak polovicu kupnje u maloprodaji.

Pokazala je to analiza konzultantske kuće AT Kearney predstavljena danas na 2. regionalnoj konferenciji prehrambene industrije “FMCG&Retail Areni 2011”.

Danas više od 80 posto online kupnje u svijetu čini glazba i knjige, oko 10 posto otpada na tekstil, dok se manje od 2 posto online kupnje odnosi na potrošačke namirnice.

S druge strane čak petina ukupnih izdataka građana čine namirnice, te će se taj udio sve do 2030. održati na istoj razini.

Upravo zato ovaj segment A.T.Kearneyevi stručnjaci smatraju jako važnim za daljnji razvoj maloprodaje u Hrvatskoj i regiji, gdje online trgovina danas iznosi manje od 0,1 posto ukupne vrijednosti prodaje potrošačkih namirnica.

Navike potrošača su se promijenile u zadnjih 20 godina, s jedne strane došlo je do starenja stanovništva, rasta multi-kulturnih društava te velikih razlika u kupovnoj moći.

S druge strane, polarizacija potrošača uzrokovala je velike razlike u njihovim potrebama, što se reflektira u raznim načinima kupnje.

Online trgovina u svijetu još uvijek je u ranoj fazi, no ostvaruje sve veći rast.

Trend online prodaje u Europi predvodi Velika britanija, gdje se 3,8 posto kupnje potrošačkih namirnica događa u onlineu, što je jednako iznosu od 5,5 milijardi eura.

Može se očekivati da će se nastaviti trend rasta gdje prema online prodaji idu klasični trgovački lanci, ali i posve novi igrači koji se u potpunosti fokusiraju na online prodaju, rekao je na konferenciji principal u AT Kearneyu Tomislav Čorak.

Budućnost maloprodaje leži u uslugama online kupnje, no taj prelazak neće biti jednostavan za maloprodaju u Hrvatskoj i regiji, rečeno je.

Kupci neće biti spremni plaćati značajne iznose za dostavu namirnica, tako da će cijena isporuke biti osnova za gradnju lojalne baze kupaca.

Profitabilnost online prodaje će uvelike oviti o vrijednosti narudžbe i karakteristikama distribucijske mreže, poput udaljenosti i gustoće, što znači dodatna ulaganja za maloprodaju, zaključio je Čorak. (H)

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...