Sve priče o čaju odavno su ispričane. No, kakve veze s čajem imaju Irci, hoće li se u hrvatskim vrtićima ikad prestati služiti čaj od šipka i zašto ga u Hrvatskoj ponajviše “gotive” – ugostitelji?

Što se pije u kolovozu kad temperature na zagrebačkom asfaltu ili dalmatinskom pijesku prijeđu čarobnu “trideseticu”? Jasno je što se ne pije. Ne pije se čaj – osim onog ledenog, dakako, koji je pak priča za sebe i sasvim druga kategorija.

Jedni od najvećih svjetskih potrošača čajeva, Marokanci, s ovime se ne bi složili. Povišene temperature tijekom cijele godine od kojih najhladniji siječanj broji čak 13 stupnjeva Celzijevih na njihove stolove donosi upravo čaj. I to od zelene metvice.

Naime, krivo je ako ljeti pijemo hladna pića ne bismo li se osvježili! Tada je temperatura pića u suprotnosti s temperaturom tijela pa u konačnici dolazi do kontraefekta – bude nam još toplije jer osvježenje nakon hladnog napitka djeluje kratkoročno.

No, ako se pije napitak slične temperature našoj tjelesnoj, lakše je podnijeti vanjske vrućine. Nevjerojatno da čaj ipak ne služi samo ublažavanju tegoba bolnog grla, zar ne?

ZAŠTO UVIJEK ŠIPAK?
Pritom govorimo o napitku koji nezasluženo samuje u kutijama i posudama više od pola godine. Ususret zimskim mjesecima, kada hladnoća počne štipati za grlo, uvijek se rado prisjetimo najstarijeg napitka nakon vode. Čaja! Osvježavajuće, biljne, gorkaste, slatkaste ili začinske note nešto su što malo tko propušta.

Od tisuća vrsta čajeva koje postoje, zasigurno je šteta biti fokusiran samo na kavu. Reklo bi se da su održanju te tradicije najvjerniji Kinezi iz čijih je odaja ovaj napitak pokorio svijet, no to bi nas navelo na krivi zaključak.

Istina je da su Kina i Indija najveći izvoznici čaja na svjetskoj razini, no titulu najvećih svjetskih čajnih “pijanaca” po glavi stanovnika ipak drže Turci. Ondje je, naime, crni čaj popularniji od turske kave.

Nakon njih nalaze se, tko bi rekao, poznate pivopije Irci. Upravo iz ove potonje zemlje dobili smo izjavu o značenju čaja iz prve ruke.

“Uvriježena je irska pošalica da će majke uvijek izvaditi čajanku na stol kad dođe red na rješavanje bilo kakvih problema – od trivijalnih do ozbiljnih”, otkriva nam doživljaj čaja u ovoj nama sve bližoj kulturi Irkinja Emma Lane. Jer, na Smaragdnom otoku djeca od malena uče kako je čaj sastavni dio druženja i tradicije gledajući vlastite roditelje te obitelj i okolinu kako u njemu svakodnevno uživaju.

Tako Emma od dvanaeste godine uživa u čaju iz niza razloga.

“Ujutro najprije popijem kavu. Čaj pijem kad popodne uzimam predah na poslu te nakon večere ne bih li se opustila. I naravno – vikendi ne prolaze bez druženja s prijateljima gdje čaj postaje socijalna komponenta”, objašnjava svoje čajne navike Emma.

Dodaje i da u njezinoj zemlji svatko ima svoje čajne rituale, odnosno da rasprave oko “ispravne konzumacije” čaja mogu potrajati. Njezina jedina zamjerka upućena je njezinom bratu koji u čaj uvijek stavlja dvije vrećice šećera čime čini kardinalnu pogrešku jer – uništava njegov autentičan okus.

Dok Emma teško shvaća zašto njezin mlađi brat ne poštuje ljepotu okusa čaja, mnogima u Hrvatskoj zasigurno će ostati vječna enigma – zašto dječica u vrtićima još uvijek uz šnitu kruha namazanu paštetom, marmeladom ili margarinom konzumiraju – čaj od šipka? Nije to baš neki istinski ukusan čaj poput kombinacije jabuke i cimeta. Ili pak limuna i đumbira.

Zašto uvijek šipak? Čaj od šipka obiluje vitaminom C pa samim time odlično služi u jačanju imuniteta te je dovoljno blag da bude prilagođen i najosjetljivijim nepcima. Uz to, pročišćava krv te stimulira cirkulaciju, a na organizam djeluje umirujuće.

Osim dijela gdje se govori o osnaživanju imuniteta preventivnim mjerama prije nego li nastupi viroza, za vrtićke odgojiteljice sigurno dobro dođe čaj od šipka kao sredstvo smirenja za neumorne mališane.

U ČAJU JE PROFIT
Bez obzira pili čaj ujutro, u pet popodne ili navečer, oni koji su uvijek radosni kad im netko naruči šalicu čaja jesu ugostitelji.

Naime, od sve je ponude, uz kavu i vitaminske napitke u prahu, upravo čaj najisplativije piće svakog kafića. Jednostavno se spravlja, a nabavna mu je cijena relativno niska.

Naravno, nećemo dopustiti da nam velika marža naruši dobar ugled čaja. Ipak je riječ o napitku koji između ostalog služi i za podizanje raspoloženja jer listići čaja sadrže kofein baš kao i zrna kave.

Poznato je da je čajevo moćno oružje tein umjesto kofeina. Mišljenje struke sklonije je teinu jer djeluje sporije, ali zato organizam održava duže budnim i “energiziranim”, što nije slučaj s kofeinom koji djeluje odmah, ali nakon što oslabi, svojeg konzumenta naglo baca u stanje umora i pospanosti.

U čajnim listićima, pored kofeina, može se pronaći i sastojak tanin koji na organizam djeluje smirujuće.

Otuda ona razlika u minutaži koliko pojedini čaj treba odležati u vodi. Taninu je potrebno duže da bi smirio, a teinu tek nekoliko minuta da bi oslobodio svoja svojstva. Čajne vrste koje obiluju teinom jesu one koje su na svjetskoj razini najrasprostranjenije – prije svega zeleni, a tek onda crni čaj. Sve ostale vrste mogu se piti u neograničenim količinama jer neće “pretjerano razbuditi”.

Na hrvatskom je tržištu niz uspješnih proizvođača čaja, a među njima su i tvrtke Franck, Spider grupa i Agristar koje smo i kontaktirali kako bismo dobili uvid iz prve ruke u trendove na ovom tržištu koje upravo ulazi u svoju sezonu.

U zadnjih godinu dana iz Francka su lansirali čak 28 čajnih proizvoda od kojih su neki namijenjeni svakodnevnoj upotrebi u domaćinstvima, a drugi jačanju ugostiteljske ponude.

Iz ovog zagrebačkog proizvođača pritom navode da uvijek rade na inovacijama koje se temelje na osluškivanju potreba njihovih potrošača. Zdravlje je komponenta koja je neodvojivo vezana uz čaj. Tako čak četvrtinu građana riječ “čaj” asocira na zdravlje, a čak 12 posto pomisli na toplinu.

Nadalje, gotovo polovica cjelokupnog građanstva, njih 46 posto, čaj ljubomorno čuva za sebe te ga ispijaju sami ili u krugu obitelji. Jasan je to pokazatelj svetosti ovog napitka koji godišnje pije više od 80 posto građana Hrvatske, bez obzira na spol, dob ili nacionalnost.

No, kako se percipiraju čajoljupci? Očekivanih 63 posto ispitanika ljubitelje čaja percipira kao osobe koje drže do vlastitog zdravlja. To naravno ne znači da su isti ljudi ludi za smirenim te samotnjačkim načinom života kakvog je dojma 21 posto građana.

Upravo suprotno bi zaključilo njih deset posto koji čajoljupce vide kao društveno aktivne osobe. I naravno, oni koji rado ili nerado zagaze u ekstrem, a to je šest posto ispitanika koji tvrde – ako vole čaj, mora da su hedonisti.

VIZUALNO ILI FUNKCIONALNO?
Svaki hedonist zna da nije sve u okusu, nego i estetskom dijelu, posluzi, onom “vizualnom”. Tako se Franckovi Superiore Tea čajevi, linija koja dolazi u 11 okusa – što biljnih i voćnih, a što zelenih i crnih, a koja se može kušati u kafićima, serviraju u posebnom, brendiranom posuđu.

“I to je jedan od načina kojim obogaćujemo cjelokupan doživljaj i potrošačko iskustvo čaja gdje proširujemo čajnu sezonu i stvaramo nove prigode za konzumaciju čaja izvan zimskih mjeseci i sezone prehlada”, pojašnjavaju iz Francka.

Način posluživanja čaja razlikuje se od kafića do kafića. Tako ćemo negdje dobiti žličicu i šalicu punu vruće vode uz vrećicu čaja na tanjuriću, a negdje nećemo znati odakle početi. Višeslojni čajnik, šalica, tanjurić i žličica te zaseban vrčić s limunovim sokom te posudicom ili vrećicom meda. Uz čajni kolačić!

Izuzev posuđa, univerzalna oprema svakog ukusnog čaja jesu med, limun, šećer (ili bilo kakav slatki dodatak), kolačić i mlijeko.

Govoreći o potonjem, selimo se 1600 kilometara sjeverozapadno i to u Englesku. Jer ondje ne postoji ljupkiji spoj od dviju tekućina – čaja i mlijeka. Ovaj je napitak ondje prisutan već četiri stoljeća, a danas je jedna od prvih asocijacija na Britance i njihove navike – ispijanje čaja.

Čak i u popularnoj dječjoj knjizi Alisa u zemlji čudesa, engleskog pisca Lewisa Carrolla, okosnica radnje je čajanka. U jednoj drugoj animiranoj priči, Ljepotica i zvijer, oprema za čaj personificirana je utoliko što su jedni od prepoznatljivijih likova gospođa Potts i njezin sin Chip Potts.

Naravno, ona je čajnik, a njezin sinčić šalica. Ne treba stoga čuditi da je lik gospođe Potts portretiran kao inteligentan i pravedan, nježan i brižan, ali i kao glas razuma među ostalim posuđem. Jer takav je i čaj. Nježnih nota, brižan za naše zdravlje, ali u svemu tome vrlo postupan i temeljit.

Svoju tržišnu poziciju na istim postavkama temelji i Spider grupa podjelom čajeva na konzumnu i funkcionalnu liniju. Tako navode kako su s brendom Naturavita i dalje tržišni lider u distribuciji Uvin H čaja koji od 1977. (doduše pod drugim brendovima, ali po istoj recepturi, op.a.) neumorno rješava tegobe mokraćnog mjehura. Pobjednički sastojak Uvin H čajeva jest zimzelena biljka iz porodice vrijesova – medvjetka.

Iako je najrasprostranjenija u planinskim područjima Europe, sjeverne Azije te Sjeverne Amerike, u Hrvatskoj cvjeta na području Gorskog kotara odnosno na Velebitu. “Imamo certifikate za eko uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, tikvi uljarica i drugih poljoprivrednih proizvoda. Sve naše proizvode obilježava vrhunska kvaliteta te kontroliran i siguran uzgoj bilja”, govore iz Spider grupe.

Tvrtka Agristar sada je već prepoznatljivo ime na hrvatskom tržištu u proizvodnji ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja.

Paletu proizvoda koje nude tržištu pod vlastitom robnom markom čine čajevi u filter vrećicama s aroma omotačem, zatim čajne mješavine – dodaci prehrani te pojedinačne biljne vrste – dodaci prehrani (monodroge u rinfuzi) i začini.

“Oslanjajući se na tradicijske vrijednosti ponudili smo vrlo bogat asortiman čajeva u rinfuzi, odnosno monodroga – dodataka prehrani, čime smo postali i etablirali se kao lideri na tržištu rinfuznih čajeva”, navodi Sanja Drobac, tehnolog u tvrtki Agristar, dodajući kako su vrlo rano nastupili na tržištu sa širokom i raznolikom paletom XXL i obiteljskih pakiranja koju stalno nadopunjuju.

Drobac napominje da zamjećuju konstantan trend rasta potražnje za rinfuznim čajevima i čajnim mješavinama pa su u skladu s time asortiman obogatili novim čajevima u filter vrećicama (Vrbovica u filter vrećicama), a postojeći čajevi i čajne mješavine grupirane su u nekoliko linija proizvoda karakterističnog i prepoznatljivog dizajna koje će se uskoro naći i na policama (Snaga bilja, Originalni, Voćni trenutak, Začini dan, Naše mješavine).

U ČAJU JE SREĆA
Već ovih nekoliko primjera govori kako su proizvođači i ove godine za sva žedna nepca pripremili brojne nove čajne okuse. Malo je ipak vjerojatno da će to promijeniti činjenicu da vrtićka djeca i dalje marendaju uz čaj od šipka. No, jednom kad napuste vrtićke odaje, pred njima će biti police prepune raznovrsnih čajnih vrsta na izbor.

Maleni Irci možda će piti Irish breakfast tea (mješavinu nekoliko crnih čajnih vrsta) uz malo mlijeka, a Marokanci dakako – čaj od metvice. Jer, dok nas u Zagrebu hladi ugodnih sedam stupnjeva, Marokanci križaju dane mjeseca studenog na kalendaru uz 17 stupnjeva Celzijevih.

Iako Hrvati ispijanje čaja još uvijek povezuju s jesenskim i zimskim danima, dok sadašnji vrtićki mališani odrastu, možda se promijeni trenutačni čajni trend pa će s prijateljima pohoditi neke od specijaliziranih lokala gdje je moguće kušati rijetke vrste čajeva u rinfuzi.

“Baviti se čajem znači mariti i brinuti za ljude, a ne misliti na profit cijelo vrijeme”, kazao nam je Alex Wang, Kinez koji već godinu i pol s veseljem ugošćuje sve zainteresirane u svojoj čajani u Ilici 107. I moramo priznati da je u pravu.