Povezivanjem poslovanja SABMillera i Coca-Cole u Africi nastat će nova tvrtka s godišnjim prometom od 2,9 milijardi eura

SABMiller i Coca-Cola povezat će poslovanje u Africi i tako stvoriti kompaniju s najvećim kapacitetom punjenja bezalkoholnih gaziranih pića, piše Financial Times.

Kako bi osvojili što veći udio na brzorastućim afričkim tržištima Coca-Cola i SAB stvorit će novu kompaniju – Coca-Cola Beverages Africa koja je pićima opskrbljivati 12 afričkih zemalja te će ujedno biti deseta najveća punionica u svijetu.

Prošlog je mjeseca glavni izvršni direktor SABMillera, Alan Clark, kazao kako će se u budućnosti ta kompanija orijentirati na proizvodnju sokova iako su manje profitabilni od piva.

Afrika, s druge strane, u ovom trenutku ima nekoliko najbrže rastućih gospodarstava u svijetu, zbog čega globalni investitori traže ulaz do novih potrošača u srednjoj klasi. SABMiller u Africi posluje od početka velike zlatne groznice koja je vladala krajem 19. stoljeća.

U zajedničkoj izjavi pojašnjava se da će nova kompanija imati godišnji promet od 2,9 milijardi dolara te će godišnje puniti oko 729 milijuna boca. (Banka.hr)