cokolada-zrno-midiZbog globalnog zatopljenja Zapadna Afrika i Obala Slonovače neće više biti pogodni za uzgajanje kakaovca

Čokoladna industrija, koja vrijedi devet milijardi dolara, polovinu kakaoa nabavlja od farmera u Zapadnoj Africi i Obali Slonovače.

Prema Međunarodnom centru za tropsku poljoprivredu temperatura bi u ovim predjelima do 2050. mogla porasti za 2,3 stupnja Celzija, a takva klima neće biti prikladna za uzgajanje kakaovca.

To je loše za lokalne farmere koji žive od prodaje plodova kakaovca, plaćaju školarinu i zdravstvenu njegu, ali i za industriju čokolade koja bi se time u najmanju ruku prepolovila.

Istraživanje, koje je naručila Fondacija Bill i Melinda Gates, predviđa prve štete od klimatskih promjena već 2030. godine. Istraživači pozivaju farmere da investiraju u pravljenje zaštite od sunca za kakaovac te da pokušaju uzgojiti sjeme kakaovca koji bi bio otporan na visoke temperature.

Klimatske promjene bi mogle uzrokovati i promjene na drugim proizvodima kao što su francusko vino i talijanska pasta. (www.hrt.hr)