Kanadski operater convenience trgovina Alimentation Couche-Tard za francuski maloprodajni lanac Carrefour ponudio je 20 milijardi dolara, objavili su svjetski mediji. Uvjeti prodaje još se uvelike dogovaraju, ali isplata bi najvećim dijelom trebala biti u gotovini.

Ponuda se, prema pisanju Bloomberga, suočava s brojnim preprekama. Jedna od njih je svakako tradicionalno hladna reakcija Francuske na pokušaje preuzimanja njihovih perjanica. Carrefour je najveći francuski privatni poslodavac što ponudu čini dodatno osjetljivom u vrijeme koronakrize koja ugrožava brojna radna mjesta.

Analitičari razmatraju bi li potencijalni transatlantski div Carrefouru donio dobro potkovanog partnera za toliko potrebno restrukturiranje ili pak kombinacija ne bi donijela toliko željene uštede.

Vladini dužnosnici objavili su kako će Francuska pažljivo razmotriti ponudu s obzirom na položaj Carrefoura na tamošnjem tržištu, broj zaposlenih koje uključuje i previranjima u industriji maloprodaje robe široke potrošnje.

Francusko je maloprodajno tržište jedno od najrazvijenijih u Europi. Carrefouru su se posljednjih godina približili Leclerc i njemački diskonteri. Glavni ulagač tvrtke je Bernard Arnault, milijarder koji je ujedno i predsjednik korporacije luksuzne robe LVMH.

Potencijalnim preuzimanjem Carrefoura, kanadski bi Couche-Tard dobio više od 2.800 supermarketa i 703 hipermarketa u Europi te Argentini i Brazilu.

Francuska vlada signalizirala je da je protiv ponude kanadske tvrtke Alimentation Couche-Tard za preuzimanje maloprodajnog lanca Carrefour, upozorivši da bi moglo dovesti u pitanje suverenost u opskrbi hranom i sigurnost radnih mjesta.

Francuska vlada želi sačuvati neovisnost u pristupu hrani i nedavno je maloprodaju hrane uvrstila na popis strateških sektora, osiguravši pravo na analizu i blokadu akvizicija.

U prvim reakcijama na kanadsku ponudu Pariz je signalizirao da joj nije sklon.

“Odoka gledano, mogao bih reći da nisam za tu akviziciju. Ključno je pitanje suverenitet francuske opskrbe hranom”, naglasio je francuski ministar financija Bruno Le Maire u srijedu navečer u intervjuu za postaju TV France 5.

Ministar izdvaja i pitanje očuvanja radnih mjesta, Carrefour je najveći poslodavac u Francuskoj i on smatra da nije dobro da ga preuzme strana kompanija.

Upravo su radna mjesta bila u fokusu ministrice rada Elisabeth Borne, koja se također usprotivila preuzimanju.

“Zalažem se da se ne dovodi u pitanje sadašnja Carrefourova dioničarska struktura i da se (kompaniji) dozvoli da slijedi vlastitu strategiju, dakle, protivim se preuzimanju”, rekla je Borne za radio postaju Europe 1.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!