Američke carine i zatvaranje restorana, barova i aerodromskih trgovina u mnogim zemljama radi suzbijanja koronavirusa izbrisali su 14 posto prihoda francuskih izvoznika vina i žestokih pića u 2020. godini, priopćilo je udruženje FEVS.

Prodaja vina i žestokih alkoholnih pića u inozemstvu pala je prošle godine za dvije milijarde eura, na 12,1 milijardu eura, objavila je u četvrtak Federacija francuskih izvoznika vina i alkoholnih pića (FEVS).

Sektor je drugi na ljestvici vodećih francuskih izvoznika, nakon zrakoplovne industrije.

U 2019. izvoz vina i žestokih alkoholnih pića snažno je porastao budući da su izvoznici ubrzano knjižili narudžbe u očekivanju američkih carina.

Prošle su godine isporuke u SAD, najveće inozemno tržište francuskih vina i žestokih pića na koje otpada četvrtina izvoza, pale 18 posto, na 3,1 milijardu eura.

Američka vlada uvela je dodatne carine na određene proizvode Europske unije, uključujući francuska vina, u sklopu 17-godišnjeg spora oko subvencija proizvođačima zrakoplova.

“Američko tržište zadržalo je status simbola u godini koju su obilježile trgovinske napetosti i epidemija covida 19”, zaključilo je udruženje, dodavši da treba hitno riješiti spor s Washingtonom.

Smanjen je i izvoz u Kinu, za 15 posto, odražavajući utjecaj pandemije koja se počela širiti u azijskom divu uoči kineske nove godine, pogodivši potrošnju tijekom blagdana. Prodaja u Singapuru i Hong Kongu pala je 31 odnosno 6 posto, objavio je FEVS.

Francuzi su pak prošle godine pojačano pili vino i žestice kod kuće, što je tek djelomično kompenziralo zatvaranje barova, restorana i bescarinskih trgovina u zračnim lukama, navodi se u priopćenju.

Ukupni je izvoz šampanjca i konjaka, daleko najpopularnijih žestokih i alkoholnih francuskih pića u inozemstvu, pao je lani više od 20 posto.

Godina 2021. mogla bi biti bolja ako pandemija popusti, napominju u udruženju, ukazujući na pozitivne naznake u nekim zemljama u posljednjem tromjesečju 2020. godine.

“Očekujemo oporavak aktivnosti (u 2021.). Nazire se svjetlo na kraju tunela, s obzirom na cijepljenje (protiv covida 19)”, rekao je na konferenciji za novinare zamjenik predsjedatelja FEVS-a Antoine Leccia.

U SAD-u i dalje očekuju slabe rezultate, procjenjujući da će izvoz nemuzirajućih vina, koja ne uključuju žestice poput konjaka, vjerojatno pasti za 1,1 milijardu eura, procjena je predsjednika FEVS-a Cesara Girona. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!