U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, ukupno sredstva za njegu rublja bilježe rast vrijednosne prodaje. Ako gledamo pojedinačno kategorije, deterdženti za pranje rublja bilježe rast vrijednosne prodaje s nešto višom stopom rasta nego što je zabilježila cjelokupna grupa sredstava za njegu rublja.

Pod sredstvima za njegu rublja ubrajaju se sljedeće kategorije: deterdženti za pranje rublja (praškasti/ tekući/kapsule, za bijelo i/ili obojeno rublje), omekšivači odjeće, sredstva za uklanjanje mrlja, maramice za skupljanje boja tijekom pranja rublja i omekšivači vode.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, ukupno sredstva za njegu rublja bilježe rast vrijednosne prodaje. Ako gledamo pojedinačno kategorije, deterdženti za pranje rublja bilježe rast vrijednosne prodaje s nešto višom stopom rasta nego što je zabilježila cjelokupna grupa sredstava za njegu rublja. Sve preostale kategorije bilježe pozitivnu stopu rasta vrijednosne prodaje, dok maramice za skupljanje boja tijekom pranja rublja bilježe suprotan, negativan trend kretanja vrijednosne prodaje.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 64% ukupne vrijednosne prodaje kategorija za njegu rublja ostvaruje se kroz moderne formate (hipermarketi i supermarketi), dok se 35% realizira kroz tradicionalne formate i to većinom kroz drogerije i velike trgovine mješovitom robom. Convenience kanali nose 1% ukupne vrijednosne prodaje kategorija za njegu rublja. Vrijednosno i komadno najveća kategorija za njegu rublja su deterdženti za pranje rublja kod kojih je veći vrijednosni udio (67%) od komadnog udjela (45%). Omekšivači odjeće su druga najznačajnija kategorija, dok sredstva za uklanjanje mrlja, maramice za skupljanje boja i omekšivači vode bilježe manje udjele u grupi kategorija za njegu rublja.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 78% vrijednosne prodaje ukupno svih kategorija za njegu rublja. Abecednim redoslijedom oni su Henkel, Procter&Gamble i Saponia.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u veljači 2021. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju njege rublja. Među osnovnim tezama koje navode u analizi vezano za utjecaj 2020. godine na ovu kategoriju analitičari Euromonitor Internationala ističu kako su u uvjetima gospodarske recesije potrošači prioritet stavljali na nužne proizvode iz kategorije njege rublja. Pritom vrijednost bilježi brži rast od volumena prodaje s obzirom na to da proizvođači kontinuirano razvijaju inovativne koncentrirane formule proizvoda. U tim uvjetima Saponia je zadržala vodeću poziciju zahvaljujući širokom portfelju proizvoda i stalnom razvoju svoje ponude, navodi se u sažetku analize.
Govoreći o oporavku i prilikama za predstavnike kategorije, iz Euromonitor Internationala ističu kako će održivost i digitalizacija utjecati na dinamiku kretanja u ovoj kategoriji, premda očekuju kako bi ustaljene navike hrvatskih potrošača mogle predstavljati prepreku prihvaćanju novih formata i tehnologija. Nišni segmenti tekućih deterdženata u obliku tableta te ekološki proizvodi za njegu rublja nastavit će privlačiti imućnije potrošače te će dodavati vrijednost cijeloj kategoriji, zaključuju iz Euromonitor Internationala.