Tvrtka Alstom Hrvatska iz Karlovca proglašena je najboljom velikom hrvatskom tvrtkom po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je večeras dodijeljena nagrada “Zlatna kuna” za izvrsnost poslovanja u 2010. godini.

zlatna-kuna-largeAlstom se bavi konstruiranjem, proizvodnjom i servisiranjem opreme za energetska postrojenja.

Nagrade Zlatna kuna dodijeljene su i najboljoj maloj i srednjoj tvrtki, kao i najboljoj banci i osiguravatelju.

Najbolja mala tvrtka je proizvođač visokotehnološke opreme za sigurnost željezničkog prometa Altpro iz Zagreba, a u kategoriji srednjih tvrtki, Zlatnu kunu osvojila je zagrebačka softverska tvrtka IN2.

Najboljom bankom proglašena je Erste & Steiermärkische Bank, a najboljim osiguravajućim društvom Allianz Zagreb.

Zlatnu kunu za inovaciju dobili su Nebojša Bošković za pneumatsku bušilicu “Banko” i Petar Čovo za prototip robotskog sustava za asistiranje u kirurgiji “Roki”.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je akademiku Jakši Barbiću koji je u hrvatski pravni sustav uveo pravo društava.

Zlatnu kunu za velike tvrtke uručila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je istaknula da je jačanje gospodarstva jedan od glavnih Vladinih ciljeva. Kazala je kako ima dobrih znakova koji ukazuju da stvari kreću nabolje, kao što je rast izvoza u siječnju na godišnjoj razini od 5,4 posto.

Drugi Vladin cilj je završetak pregovora o ulasku Hrvatske u EU tijekom ove godine. Ulazak u EU nova je šansa za gospodarstvo, rekla je premijerka Kosor napominjući da je iz proračuna EU-a za prve dvije godine članstva, Hrvatskoj namijenjeno 3,5 milijardi eura.

Značajnim uspjehom Vlade Kosor smatra odobravanje plana restrukturiranja Brodosplita, a nada se da će Hrvatska dobiti zeleno svjetlo EU-a i za restrukturiranje drugih brodogradilišta.

Govoreći o tome što je Vlada posljednjih mjeseci učinila za gospodarstvo, spomenula je zamrzavanje proračunskih rashoda, donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti, uvođenje reda u javna poduzeća, smanjenje neporeznih davanja, pokretanje posebnih kreditnih linija u suradnji s HBOR-om i poslovnim bankama te ukidanje kriznog poreza.

U narednom razdoblju, kako je najavila, Vlada će se posebno posvetiti unapređenju investicijske klime te ocijenila da su za ostvarenje tog i drugih ciljeva potrebni mir i stabilnost.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je da Hrvatska zahvaljujući svom unikatnom zemljopisnom položaju može predstavljati prostor komunikacije Europe i svijeta. Pozvao je na postizanje konsenzusa o najvažnijim nacionalnim pitanjima.

Na svečanosti dodjele zlatnih kuna, dodijeljeno je i šest novčanih potpora zaklade “Izvorno hrvatsko” za projekte čiji je cilj stvaranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda te njihova dobrog imidža na domaćem i inozemnom tržištu.

HGK je dodijelila i novih 17 prava na upotrebu znaka “izvorno hrvatsko” te 10 prava na upotrebu znaka “Hrvatska kvaliteta”.

Po prvi puta ove godine dodijeljene su i nagrade za društveno odgovorno poslovanje: nagrađene su po tri tvrtke u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki, a nagrada za najveći napredak u odnosu na 2009. godinu pripala je Jadran Galenskom Laboratoriju. (H)