Protekle dvije godine ostavile su traga i na ovoj industriji, no unatoč tome na sajmu drinktec 2022 nastupilo je više od 1.100 izlagača koji su svoje inovacije i rješenja izlagali duž cijelog lanca vrijednosti u ukupno 12 izložbenih paviljona.

Četiri ključne teme koje će i oblikovati budućnost ove industrije bile su u fokusu sajma drinktec 2022 – to su “Održivo pakiranje i proizvodnja”, “Digitalna transformacija i digitalna rješenja”, “Svijet potrošača i dizajn proizvoda” i “Voda i upravljanje vodom”. Naravno, drinktec je i ove godine u svih pet dana održavanja, od 12. do 16. rujna, na sajamskom prostoru Messe Münchena ponudio sveobuhvatan popratni program, sa Start-up prostorom, izložbenim prostorom New Beverage Concept, “place2beer” i premijerom dva Inspiration Huba. Kao sastavni dio drinkteca ponovno su održani “sajam u sajmu” – oils+fats.

Zašto je drinktec tako snažan? S jedne strane naravno postoji niz inovacija i aktualnih tema. S druge strane, tu je nedvojbeno njegov neosporan status vodećeg sajma, što se jasno vidi u strukturi izlagača i financijskim volumenima industrije. Prema podacima Statiste, prihod deset najvećih proizvođača pića u svijetu premašio je iznos od 250 milijardi dolara u 2020. godini, a od tih deset kompanija, devet ih je bilo zastupljeno na sajmu drinktec 2022.

POVRATAK SAJMOVANJA
Ove uvodne podatke s nama je podijelio Tonči Belan, direktor tvrtke Belimpex d.o.o. koja već dugi niz godina organizira nastupe naših izlagača na brojnim sajmovima u Njemačkoj. Govoreći o aktualnoj situaciji u sajmovanju Belan ističe kako se nakon dvije godine stanke zbog koronavirusa od travnja ove godine polako vraćamo na staro normalno.

“Naravno, brojke još nisu dostigle pretpandemijsko vrijeme, ali mi gledamo puni optimizma u budućnost. Sajam drinktec je trebao biti održan u listopadu 2021. u prostorima Messe Münchena, ali radi neizvjesnosti međunarodnih putovanja, odnosno dolazaka međunarodnih posjetitelja, sajam koji se inače održava u četverogodišnjem ciklusu odgođen je na ovogodišnji rujan”, podsjeća Belan te dodaje kako su svi jako uzbuđeni što napokon mogu uživo predstaviti svoje proizvode kupcima iz cijelog svijeta na sajmu u Münchenu.

Protekle dvije godine ostavile su traga i na ovoj industriji, no unatoč tome na sajmu drinktec 2022 nastupilo je više od 1.100 izlagača koji su svoje inovacije i rješenja izlagali duž cijelog lanca vrijednosti u ukupno 12 izložbenih paviljona.

“Činjenica da svi ‘glavni igrači’ izlažu na ovogodišnjem drinktecu naglašava njegovu važnost. Također, očekujemo puno međunarodnih posjetitelja, a među njima naravno i iz Hrvatske”, izjavio nam je Belan. U trenutku zaključivanja ovoga članka sajam je još trajao pa ne raspolažemo preciznim brojkama o broju posjetitelja i njihovoj strukturi. Ali ono što znamo jeste da su boje Hrvatske na ovom važnom sajmu branila četiri izlagača.

PREDSTAVNICI HRVATSKE
VIS Promotex d.o.o. iz Varaždina, Oprema d.d. iz Ludbrega, Frassinox Božić d.o.o. iz Zagreba i Montelektro d.o.o. iz Kastava predstavili su svoje proizvode i rješenja na sajmu drinktec 2022. S obzirom na to da ove godine nismo mogli uživo obići sajamsku izložbu poslali smo upite na sve naše izlagače kako bismo dobili njihova razmišljanja i iskustva s ove vrijedne manifestacije. Bila je uistinu velika stiska s vremenom jer se termin sajma preklopio s izlaskom ovoga broja pa je vjerujem to bio i razlog da naši izlagači nisu stigli odgovoriti na tih nekoliko pitanja kako bismo ih istaknuli kao pozitivne primjere hrvatske poslovne scene koji nastupaju na najvećim međunarodnim izložbama.

U tvrtki Montelektro su unatoč svemu tome našli vremena i poslali ne samo svoj odgovor nego i nekoliko fotografija za opremu ovoga članka pa im se zbog toga i ovim putem zahvaljujem. Inače, Montelektro od 1990. godine razvija rješenja za sustave upravljanja i elektrotehničko projektiranje za različite proizvodne industrije. Najviše projekata realizirali su u prehrambenom sektoru, osobito u pivarskoj industriji gdje su automatizirali više od 280 pivovara diljem svijeta. Iz tvrtke ističu kako isporučuju cjelovita rješenja po principu “ključ u ruke”, što uključuje razvoj i implementaciju softvera za automatizaciju, odnosno upravljanje procesima, elektroprojektiranje i izradu električnih ormara, elektroprojektiranje i montažu sustava distribucije srednjeg i niskog napona, razvoj i implementaciju IT rješenja i druge usluge.

Edvin Šafranko, glavni izvršni direktor Montelektra, podsjeća kako je zadnji drinktec bio prije pet godina i da su u međuvremenu zbog pandemije koronavirusa prošle gotovo tri godine bez ikakvih sajamskih nastupa. “Ponovni susret uživo s našim kupcima i partnerima stoga čini posebno zadovoljstvo. Nastupi na sajmovima namijenjenima pivarskoj industriji uglavnom su prilika za susret s postojećim kupcima, no s obzirom na to da je drinktec namijenjen i širem spektru proizvođača hrane, sjajna je to prilika za upoznavanje mnogih novih potencijalnih kupaca s kojima smo se ovom prigodom susreli. Posebno nam je to važno i zbog našeg sve snažnijeg širenja na industrijske sektore poput mljekarske industrije”, naglasio je Šafranko. Prema njegovim riječima, očigledno je da se na tržištu odvijaju velika previranja i promjene koje su rezultat svjetskih gospodarskih kretanja, ali i najnovijih tehnoloških dostignuća koja diktiraju trendove te industriji nameću potrebu za brzom i učinkovitom prilagodbom.

“Očekujem da će u narednim godinama uslijediti daljnja digitalizacija industrijskih procesa jer je već sada jasno da je digitalna transformacija industrije pitanje opstanka. U skladu s tim, Montelektrov odjel razvoja i inovacija razvija rješenja koja omogućuju digitalizaciju tvornica, poput MES-a, softvera za praćenje i kontrolu kvalitete proizvoda tijekom cijelog proizvodnog procesa, a koji omogućuje integraciju sa sustavom upravljanja te poslovno-informacijskim sustavom (ERP)”, pojašnjava direktor ove tvrtke.

Osim potrebe za digitalizacijom, Šafranko smatra kako će industrije u skoroj budućnosti za svoj rad sve više morati koristiti obnovljive izvore energije, ne bi li racionalizirale svoje troškove i udovoljile sve rigoroznijim regulativama za očuvanje okoliša.