Državni inspektorat je u četvrtak izvijestio da tradicionalno, u tjednima prije Uskrsa, u sklopu akcije “Ususret Uskrsu” provodi pojačane nadzore klaonica, postrojenja za preradu mesa, mesnica, farmi kokoši nesilica, objekata za prikupljanje i isporuku jaja, trgovačkih lanaca i sličnih objekata.

U sklopu akcije ”Ususret Uskrsu” u kojoj sudjeluju veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata posebna pažnja usmjerena je na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju za Uskrs, a to su jaja, luk, rotkvica, suhomesnati proizvodi, šunka, janjetina, boje za jaja i sl.

“Koordiniranim djelovanjem više inspekcija detaljno provjeravamo situaciju na tržištu te kao institucija doprinosimo da se u ponudi mogu pronaći samo zdravstveno ispravni proizvodi zadovoljavajuće kvalitete”, istaknuo je glavni državni inspektor Andrija Mikulić napominjući da se nadzori obavljaju na području cijele zemlje.

Inspektorat u priopćenju navodi kako je u sklopu nadzora koji je danas održan na području Osječko-baranjske županije viši veterinarski inspektor Zdravko Lukac detaljno pregledao dokumentaciju u jednoj mesnoj industriji.

“Subjekti u poslovanju s hranom u svim fazama proizvodnje prerade i distribucije moraju osigurati da hrana udovoljava propisima te da svi proizvodi zadovoljavaju mikrobiološke kriterije”, kazao je Lukac.

Dodao je i kako u nekim fazama inspekcijskog nadzora veterinarska inspekcija provodi uzorkovanje hrane životinjskog porijekla što je potrošačima dodatno jamstvo da kupuju i konzumiraju proizvode propisane kvalitete.

U sklopu akcije ‘Ususret Uskrsu’ poljoprivredni inspektori nadziru i usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje proizvoda.

“Voće i povrće, u ovom slučaju, rotkvice i mladi luk, moraju biti točno deklarirani te moraju biti potpuno svježi i ne smiju imati znakove oštećenja i prisutne štetnike”, pojasnila je viša poljoprivredna inspektorica Anica Lešković.

Navela je i kako primjerice kod kupovine jaja građani trebaju obratiti pozornost na rokove trajanja.

U akciji sudjeluje i sanitarna inspekcija koja nadzire porijeklo, sljedivost, uvijete čuvanja i označavanja hrane, a poseban naglasak je stavljen na označavanje boja za jaja što uključuje provjeru pravilnog korištenja aditiva.

Ovakav već uobičajeni pristup istovremenog sudjelovanja više inspekcija u inspekcijskim nadzorima primjer je koordiniranog djelovanja Državnog inspektorata

“Tako smo efikasniji, djelotvorniji i operativniji te smo u samo dvije godine izgradili ozbiljnu instituciju kojoj građani vjeruju, a ovakvim akcijama, svakodnevnim djelovanjem i cjelokupnim radom vjerujem kako ćemo tu poziciju i dodatno učvrstiti” zaključio je Mikulić.

Akcija “Ususret Uskrsu” nastavlja se i tijekom sljedećeg tjedna, navodi se u priopćenju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!