Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom su tromjesečju ove godine porasle za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom su cijene biljnih proizvoda porasle za 7,1 posto, a cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda su pale za 1,4 posto. Porast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, ostvaren je u svim važnijim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupini krmno bilje gdje je zabilježen pad cijena od 11,6 posto.

Na porast cijena biljnih proizvoda najviše je utjecao porast cijena u skupinama žitarice, za 26,3 posto, povrće za 7,3 posto i vino za pet posto.

Cijene voća su porasle za 1,6 posto, a maslinovog ulja za 12,3 posto.

Na pad cijena stoke, peradi i stočnih proizvoda utjecao je pad cijena svinja, za 14,7 posto, konzumnih jaja za dva posto, mlijeka (kravljeg, ovčjeg i kozjeg), za 0,8 posto.

Istodobno su cijene goveda porasle za 3,8 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u drugom tromjesečju u usporedbi s istim lanjskim razdobljem porasla za 16,5 posto, a na navedeni porast utjecao je porast cijena u svim skupinama inputa.

Tako su cijene energije porasle za 32,8 posto, gnojiva za 22,3 posto, stočne hrane za 31,4 posto, sjemena i sadnog materijala za 4,6 posto, sredstava za zaštitu bilja za 11,8 posto, veterinarskih usluga za 1,8 posto itd. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!