Ekozona trend report: Organic 3.0, budućnost organske poljoprivrede

Prosječno godišnje Hrvati potroše oko 19 eura za kupnju organski certificiranih proizvoda

Ekozona, prva hrvatska certificirana ekološka robna marka, u novom broju svog analitičkog izvještaja analizirala je izazove razvoja ekološke proizvodnje u budućnosti. Koncept Organic 3.0, pojašnjen u publikaciji objašnjava zašto su pojedinci i tvrtke koji se bave pravednom trgovinom, proizvodnjom i ponudom “spore hrane” te brojne male poljoprivredne inicijative i zagovornici urbanog vrtlarstva glavni ambasadori organske poljoprivrede, a time i održivog razvoja.

Novi Trend report donosi pregled ključnih pokazatelja organske poljoprivrede s naglaskom na organsko tržište EU. Tako je  2012. godine navedeno tržište ostvarilo rast od 6% te se zaustavilo na vrijednosti od 23 milijarde eura. Vrijednost globalnog tržišta organskih proizvoda  iste godine iznosilo je 46,5 milijardi eura.

“Idejna osnova koncepta zasnovana je na holizmu, odnosno integritetu ljudi i eko-sustava. Stoga se zalažemo za opstanak malih obiteljskih gospodarstava kako bi se suprotstavili globalnim izazovima našeg vremena, s posebnim naglaskom na siromaštvo, glad, gubitak bio-raznolikosti i klimatske promjene. Upravo zato se trudimo u Ekozona asortiman uvrstiti proizvode malih domaćih proizvođača, a posebno smo ponosni na Ekozona sok od jabuke, Ekozona pekmeze te Ekozona svježe povrće”, komentirala je osnovu novog koncepta Organic 3.0 unutar publikacije Jadranka Boban Pejić, predsjednica uprave tvrtke Biovega.

Zaključno novi Ekozonin Trend report kritizira trenutnu situaciju u kojoj je potražnja za organskim proizvodima dovela do mnogih nuspojava od kojih je jedna od najspominjanijih, ali i najštetnijih svakako greenwashing.

Mnoge tvrtke s ciljem postizanja dojma u društveno odgovornom poslovanju, ali i zavaravanja mušterija promoviraju svoje proizvode kao prirodne i ekološki prihvatljive. Tako zelene etikete i dirljivi slogani prikrivaju umjetne boje i sladila, korištenje GMO-a, pesticida, hormona i ostalih kemijskih sredstava pogubnih za okoliš, ali i zdravlje čovjeka.

Kvaliteta i svojstva proizvodnje više ne smiju biti isključivo pitanje certifikacije, već jedan od glavnih elemenata razmjene informacija između proizvođača i kupca, navodi se u publikaciji.

Ekozona, prvi domaći certificirani brand ekoloških proizvoda, kojem je cilj da pomažući u plasmanu domaćih ekoloških proizvoda pomaže hrvatskim eko-poljoprivrednicima i tako osigura u svojem asortimanu čim veću zastupljenost domaćih proizvoda.

Svi proizvodi u asortimanu Ekozone uzgajaju se bez pesticida i aditiva te zadovoljavaju stroge kriterije ekološkog uzgoja. Ekozona danas broji  17 različitih kategorija proizvoda i ukupno 107 proizvoda.

Prethodni članakSamsung predstavio novosti u ponudi na dvodnevnoj konferenciji
Sljedeći članakLino baby flips 25 g