20.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 22:07
VijestiSvijetFAO znatno povisio procjenu proizvodnje žitarica u ovoj godini

FAO znatno povisio procjenu proizvodnje žitarica u ovoj godini

Agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO znatno je u četvrtak povisila procjenu proizvodnje žitarica u ovoj godini čije su cijene pale u kolovozu ali su cijene cijele košarice osnovnih prehrambenih namirnica unatoč tome dosegnule najvišu razinu u 15 mjeseci.

zitarice-midiZbog očekivanog rekordnog ovogodišnjeg uroda pšenice u svijetu i znatno povećane procjene proizvodnje kukuruza u SAD-u FAO je povisio procjenu proizvodnje žitarica u ovoj godini na 2,566 milijardi tona, što je 22 milijuna tona odnosno 0,9 posto više no što su prognozirali u srpnju. Procjena proizvodnje pšenice podignuta je na 741 milijun tona, novu rekordnu razinu, slijedom znatno podignute procjene proizvodnje u Australiji, Sjevernoj Americi, Indiji i u Ruskoj Federaciji.

Pritom bi Rusija iduće godine trebala postati vodeći izvoznik pšenice u svijetu i preteći Europsku uniju, gdje bi urod ove godine trebao biti slabiji zbog obilnih padalina, procjenjuju u FAO-u.

UN-ova agencija povisila je i procjenu proizvodnje u skupini žitarica koje se koriste za prehranu ljudi i stoke, poput kukuruza, za 2,1 posto, na 1,33 milijarde tona, zbog više procijenjene proizvodnje kukuruza u nekoliko zemalja, a posebno u SAD-u.

Očekivano povećanje proizvodnje žitarica trebalo bi podići i razinu zaliha i povećati stopu njihove iskorištenosti na 25,3 posto, što će biti “još povoljnija situacija (u pogledu ponude i potražnje) no što se predviđalo na početku sezone”, istaknuli su iz agencije UN-a.

U odvojenom je izvješću FAO izvijestio da je indeks koji mjeri cijene košarice osnovnih prehrambenih proizvoda u kolovozu porastao 1,9 posto u odnosu na revidiranu vrijednost iz srpnja, na prosječnih 165,6 bodova, najvišu razinu u 15 mjeseci. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz njegova je vrijednost veća gotovo sedam posto, izvijestio je FAO u redovnom mjesečnom izvješću.

U srpnju indeks je pao prvi puta u ovoj godini, pokazuju podaci UN-ove agencije za hranu i poljoprivredu.

Najsnažnije su u kolovozu porasle cijene sira i palminog ulja dok su cijene pšenice, kukuruza i riže pale, navode u FAO-u.

Tako je FAO-v indeks koji mjeri cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u kolovozu poskočio 8,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, potvrđujući promjenu raspoloženja na tržištu povezanu sa smanjenom proizvodnjom mlijeka u EU i s prigušenim izgledima za opskrbu iz izvoza nakon neočekivano slabog otvaranja sezone u Oceaniji.

Poskočile su i cijene biljnih ulja, za 7,4 posto, zbog osjetno viših cijena palminog ulja koje je poduprla neočekivano slaba proizvodnja u Maleziji i pojačana potražnja iz Kine, Indije i EU.

Cijene šećera dosegnule su u kolovozu najvišu razinu u gotovo šest godina, nakon što su porasle za 2,5 posto u odnosu na srpanj. Time su dosegnule 75 posto višu razinu od one iz prošlogodišnjeg kolovoza. Potporu im je pružio jači brazilski real, koji je ograničio brazilski izvoz budući da su proizvođači odlučili prodavati šećer na domaćem tržištu.

Indeks koji mjeri cijene mesa zadržao se više-manje na srpanjskoj razini a rast cijena zabilježen je samo u kategoriji žitarica, za tri posto u odnosu na srpanj. Na godišnjoj razini niže su 7,4 posto, pokazuje izvješće FAO-a. (tportal.hr/Hina)

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...