ekstra-djevicansko-maslinovo-ulje-midiUgledni Flos Olei, jedini svjetski vodič za ekstra djevičanska maslinova ulja, proglasio je Istru najboljom svjetskom maslinarskom regijom u ovoj godini.

Naime, u izdanju za 2016. Istra je područje s kojeg dolazi najveći broj uvrštenih maslinara, čime je potvrđena visoka kakvoća ulja koje se proizvodi na tom području.

U ovogodišnjem popularnom i iznimno cijenjenom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja čak je 50 istarskih maslinara. Pretekli su dosad vodeće Talijane i Toskanu koja je gotovo u pravilu držala primat u broju svojih predstavnika, prenosi HRT.

Istarski proizvođači ovime dobivaju dodatne pluseve na svjetskome tržištu maslinovog ulja. Ove godine u vodiču se našlo ukupno 500 maslinara iz 59 zemalja s 5 kontinenta.

Vodič objektivno vrednuje autohtone različitosti, a Istra ih doista ima, bjankeru, bužu, karbonacu, jer naši proizvođači su ih sačuvali i kvalitetno iskoristili, kažu u Turističkoj zajednici Istarske županije.

Da je riječ o velikom uspjehu govori i to da se u ovome prestižnom vodiču 2005. godine našlo tek dvoje maslinara iz Istre, da bi ove godine u njemu ona preuzela vodstvo. (vijesti.hrt.hr)