Proizvodnja maslinovog ulja u Italiji pala je prošle godine za 57 posto u odnosu na 2017. godinu. Klimatski uvjeti učinili su 2018. jednom od najgorih do sada zabilježenih godina, objavio je u utorak talijanski institut Ismea.

Proizvodnja maslinovog ulja iznosila je 185.000 tona u odnosu na 429.000 u 2017. godini, naveo je javni institut koji se bavi poljoprivrednom i prehrambenom industrijom, dodajući da je to niže od prvih procjena iz listopada kada je očekivana proizvodnja bila 265.000 tona ulja.

Najpogođenija je južna regija Puglia koja sama čini oko polovinu talijanske proizvodnje. U njoj je zabilježen pad proizvodnje od oko 65% zbog mraza, posebno zbog snijega u ožujku i fitosanitarnih problema odnosno bakterije ksilele koja je pogodila maslinjake.

Zbog pada proizvodnje zabilježen je rast cijena. Ekstra djevičansko maslinovo ulje u prosincu je postiglo cijenu od 5,60 eura po kilogramu što je 40% više nego u lipnju, dok je na Siciliji dostiglo cijenu od 7 eura po kilogramu.

Cijene su ipak niže nego prošle godine zbog uspješne godine u Španjolskoj. Drugi proizvođači kao što su Grčka i Tunis također su zabilježili tešku prošlu godinu, navodi institut.

Grčko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u prosincu da će proizvodnja maslinovog ulja pasti za 30 do 40 posto zbog klimatskih uvjeta povoljnih za jednu vrstu insekta štetnog za ovu kulturu. Zimske temperature su bile niže nego obično, a u lipnju su uslijedile jake kiše.