Zajednička strategija agrobiznis izvozne strategije u jugoistočnoj Europi zaključena je kao vrlo teško ostvariv cilj, ali unatoč tome treba težiti dijalogu i povezivanju onih koji mogu doprinijeti da se cijela regija poveže i time bude bolje integrirana te kompetitivnija na trećim tržištima

Peta po redu međunarodna konferencija o prehrambenoj industriji “FMCG, Retail & Agribusiness Arena 2014“ ove je godine održana u Dubrovniku gdje je u trajanju od tri dana, sredinom studenog, ponovno okupila vodeće ljude iz sektora maloprodaje i prehrambene industrije iz čitave regije.

Konferencija je otvorena “Ministarskim panelom“ na kojem se raspravljalo o agribusiness strategiji do 2020. godine, a u kojem su sudjelovali ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, Miloš Jovanović, direktor Agencije za promicanje ulaganja Crne Gore, Dušan Nešković, asistent ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Zoran Rajić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, te Dejan Židan, ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane Slovenije.

Panelisti su tom prigodom zaključili kako je u prethodnim godinama cijela regija sve snažnije uključena u euroatlantske integracije što za sve zemlje regije predstavlja veliki izazov, ali i snažne mogućnosti koje treba prepoznati i aktivno se uključiti u međunarodnu razmjenu roba, usluga, kapitala ali i znanja.

Kao najveći izazov za bolju regionalnu suradnju istaknula se administrativna barijera, a veliki izazov su svakako i sve veći problemi s elementarnim nepogodama uzrokovanim promjenom klime što se najviše odražava na poljoprivredu te pritisak jeftine robe lošije kvalitete od one koju imaju zemlje jugoistočne Europe.

Ministar Jakovina istaknuo je ekološku i organsku proizvodnju kao veliku mogućnost za sve zemlje regije te je zaključio kako možda ne možemo masovno proizvoditi, ali možemo dobrim brendiranjem stvoriti kvalitetne proizvode.

Zajednička strategija agrobiznis izvozne strategije u jugoistočnoj Europi zaključena je kao vrlo teško ostvariv cilj, ali je rečeno kako unatoč tome treba težiti dijalogu i povezivanju onih koji mogu doprinijeti da se cijela regija poveže i time bude bolje integrirana te kompetitivnija na trećim tržištima.

KONSOLIDACIJA I INVESTICIJE
Glavni događaj drugog dana konferencije bio je panel okruglog stola “Consolidation, Equity investments, M&A activities and future of FMCG & Retail market”, koji je moderirala direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić.

Panelisti su pritom nastojali odgovoriti na pitanja kako tradicionalni neprivlačni sektori mogu postati privlačni za investitore, koji su dostupni instrumenti financiranja, koje su pokretačke snage te koje su izlazne strategije.

Mislav Galić, izvršni potpredsjednik Agrokora, iznio je podatak kako je po udjelu sektora hrane i pića od 2,8% u ukupnom BDP-u Hrvatska na drugom mjestu u Europskoj uniji.

Olivia Jakupec, članica uprave Podravke, otkrila je kako je ova koprivnička prehrambena kompanija u zadnjih 18 mjeseci značajno povećala svoju aktivnost, očistila bilancu te je spremna za preuzimanje nekih kompanija.

“Sada smo u aktivnom procesu traženja potencijalnih akvizicija na području regije. Glavni naš cilj je zadržati snažnu poziciju na postojećim te po mogućnosti na taj način dobiti nova tržišta”, istaknula je Jakupec.

“Atlantic grupa želi rasti izvan regije i na to ćemo se usredotočili u narednom razdoblju. Iz toga razloga smo i kupili Foodland”, tom je prigodom naglasio Neven Vranković, potpredsjednik Atlantic grupe.

Konzultant za Jadransku regiju Urs Indermuhle istaknuo je pozitivne trendove u regiji te rekao kako čak 37 posto anketiranih menadžera vodećih regionalnih kompanija vide rast u sektoru hrane i pića dok je ostatak umjereno optimističan.

Ima li potencijala za organski rast u ovoj regiji unatoč pretpostavki da neće biti radikalnih promjena na bolje, bilo je ključno pitanje panela “Growth on efficiency, internal & external, vertical & horizontal”, koji je moderirao Luka Orešković, supredsjedatelj Emerging Europe Business and Government na američkom Sveučilištu Harvard.

Miloš Milovanović, koordinator FAO projekata u Srbiji, mišljenja je kako je eliminacija carinskih barijera unutar regije imperativ, dok je potpredsjednica Delta holdinga iz Srbije, zadužena za strategiju i razvoj, Marija Desivojević Cvetković, otkrila da se u posljednje vrijeme nakon intenzivnog restrukturiranja kompanije razmišlja o organskom rastu unutar regije, ali i o jačem iskoraku izvan nje.

Mircea Draja, glavni menadžer Coca-Cole za tržišta Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije, smatra kako za ostvarenje rasta treba biti visokoproduktivan, a kapaciteti neke kompanije nisu potrebni za danas već za sutra kako bi ostvarili značajniji rast i bili ispred drugih.

“Kako bismo shvatili trendove i išli ispred drugih nužno su znanje i inovacije. To je uz efikasnu organizaciju gotovo postao uvjet za konkurentnost”, naglasio je Draja.

Uz spomenute panele, tijekom tri dana konferencije održan je i niz drugih susreta te “Hot-spot” razmjene iskustava koje su predvodile tvrtke Atos & SAP, Respons Digitus, Symphony EYC, Špica International te Visa Europe.