Iza naziva tvrtke Folding stoji obitelj Ivković koja je svojim predanim radom hrabro zakoračila u maloprodaju. Iako su uvjeti poslovanja trgovaca u zadnjem desetljeću postajali sve teži i teži, u ovoj osječkoj tvrtki i dalje čvrsto vjeruju u boljitak ove branše

Svi koji prate područje maloprodaje znaju da nije potrebno posebno naglašavati kako su današnji uvjeti na tržištu nepovoljni za male trgovce. Oni se konstantno bore s velikim trgovačkim lancima i šoping centrima za opstanak držeći se pritom svoje provjerene formule – kvartovskih trgovina smještenih u susjedstvu koje s kupcima ostvaruju prisan odnos.

No, obiteljska atmosfera naravno nije dovoljna da bi se dobro poslovalo, nego je uz dobar odnos prema kupcima i lokaciju trgovne potrebno imati i kvalitetnu ponudu te cjenovno konkurentan asortiman. To je formula koju je vrlo uspješno implementirala osječka trgovačka kuća Folding.

PRIJEVOZ PA TRGOVINA ROBE
Priča o maloprodaji i prodavaonicama započela je još davne 1989. godine kada je otac sadašnjeg vlasnika, Vlade Ivkovića, otvorio prvu trgovinu mješovite robe. Ta trgovina je otvorena u ulici Svete Ane 83 u Osijeku, a i danas se nalazi na istoj lokaciji pod imenom Tamara koje je dobila po sestri sadašnjeg vlasnika.

Poduzeće Folding, pod čijim okriljem sada djeluje ta trgovina, osnovano je 1996. godine s primarnom djelatnošću prijevoza robe u domaćem i inozemnom prijevozu.

I danas je, kao i prije 25 godina, prijevoz primarna djelatnost ove kompanije, ali se u međuvremenu, zbog dobrih partnerskih odnosa, proširila i na maloprodaju mješovite robe te zbrinjavanje neopasnog otpada kojim se Folding počeo baviti prije dvije i pol godine.

Od samih početaka ova tvrtka je koncipirana kao obiteljski biznis pa su tako u začecima poslovanja u njoj bili zaposleni svi članovi obitelji Ivković, a danas u sklopu tvrtke rade otac i sin. Iako su 1989. godine u maloprodaji bile zaposlene samo dvije djelatnice sada ih tamo radi 15.

Otkako se ova obitelj odlučila na poslovanje u ovom sektoru Vindija se nametnula kao glavni partner u segmentu prijevoza robe, što se odrazilo i na maloprodaju jer se upravo radi tog kvalitetnog partnerskog odnosa proširio Vindijin asortiman u Foldingovim prodavaonicama.

Takav odnos je i danas primjetan u njihovim trgovinama pa direktor ponosno izdvaja kako su upravo po tome i prepoznatljivi u Osijeku. Nekoliko godina nakon otvaranja prve prodavaonice počeli su širiti maloprodaju te su otvorili i svoju drugu trgovinu tek nekoliko stotina metara dalje.

Zadnje proširenje poslovanja imali su 2009. godine, ali su i dalje ostali dosljedni trendu otvaranja poslovnica u centru grada koje su blizu jedna drugoj. Iako se na prvu čini neobičnim imati prodavaonice tako zgusnuto, ova formula se pokazala i više nego uspješnom.

Naime, krajem 80-ih godina prošlog stoljeća nije bilo drugih dućana u blizini lokacija gdje su i danas Foldingove prodavaonice pa je izbor bio logičan.

Iako su one relativno blizu, to su tri različita kvarta u kojem svaki dućan ima svoje stalne kupce. Uz to, sve tri ove trgovine imaju prepoznatljiv kvartovski ugođaj, a veličina im varira od 50 do 130 m2.

Danas tako u sklopu Foldinga djeluju četiri prodavaonice, a ona smještena u osječkom prigradskom naselju Čepin je specifična po tome što se nalazi odmah preko puta tamošnje osnovne škole pa je i asortiman u tom dućanu prilagođen dječjem uzrastu.

Radi toga ova prodavaonica obiluje prigodnim proizvodima koje kupci školskog uzrasta najradije biraju kao što su mali sokovi u tetrapaku, čokoladice i sendviči.

PARTNER I SUSJED
Zahvaljujući takvom promišljanju ovog trgovca poslovanje tvrtke se razvijalo, a s njim je rastao i kvalitetan odnos s poslovnim partnerima. Tako danas Folding funkcionira u sustavu Plus marketa pa im je, logično, i glavni izvor nabave robe Konzumov Velpro te Mercator.

Uz to, Ivković izdvaja i odličan poslovni odnos s mljekarom Meggle čija je tvornica smještena u Osijeku pa su, zahvaljujući toj uspješnoj suradnji, i njihovi proizvodi uvelike zastupljeni u dućanima Tamara.

“Jedna od naših prednosti i konkurentnosti je činjenica da ostvarujemo dugogodišnju suradnju s Vindijom i Meggleom po pitanju prijevoza, što se odražava i na ekskluzivne cijene u maloprodaji. Zato smo u gradu prepoznati upravo po kvaliteti i cijeni Vindijinog Cekin svježeg mesa i mliječnog asortimana što naši kupci svakako prepoznaju”, pojašnjava Ivković.

Uz navedeno, na akcijskom asortimanu ovog trgovca mogu se pronaći i osnovni prehrambeni artikli poput ulja, brašna, šećera i sličnih proizvoda, čime pokušavaju dodatno privući kupce u svoje dućane pa direktor kaže kako se u njihovim prodavaonicama nerijetko dogodi da imaju konkurentnije cijene čak i od onih najnižih koje najčešće imaju veliki trgovački lanci.

Jedna od također prepoznatljivih prednosti dućana Tamara je i urednost te koncipiranost trgovina za koje, ističu iz Foldinga, redovito dobivaju pohvale od svojih stalnih kupaca, što im puno znači.

Uz to, specifičnost ove kvartovske trgovine čini i odnos prodavača i kupca koji prelazi uobičajenu poslovnu praksu pa im to pruža dodatnu prednost nad velikom konkurencijom koja nema tu vrstu komunikacije niti takvu dozu prisnosti.

“Apsolutno njegujemo tu tradiciju gdje su naši kupci navikli na naše djelatnice, a većinu su i osobno upoznali kroz sve ove godine poslovanja. Moram naglasiti kako su gotovo sve naše djelatnice višegodišnje zaposlenice što govori i o njihovim kvalitetama i o našim tradicionalnim vrijednostima”, ponosno ističe Ivković.

Upravo zato su kroz sve ove godine kao kvartovska trgovina uspjeli održati stalnu bazu kupaca, neizbježno pokušavajući privući i nove.

IZAZOVA NE NEDOSTAJE
Ipak, u poslovanju malih trgovaca nije sve tako skladno i jednostavno. To je očito iz velikog broja malih trgovaca koji su bili primorani zatvoriti svoje dućane jer nisu uspjeli ostati konkurentni na današnjem tržištu, a i oni koji još uvijek održavaju svoje poslovanje konstantno su pod pritiskom pada kupovne moći pa i sam direktor priznaje kako je upravo to jedan od najvećih problema s kojim se sada suočava u svom poslovanju.

“Iskreno, moram priznati kako je došlo vrlo teško razdoblje za male trgovce i trgovine poput naše. Činjenica kako danas u Osijeku možete nabrojati male trgovce na prste jedne ruke govori dovoljno o situaciji na tržištu”, kaže nam Ivković.

Konkurencija u vidu velikih trgovačkih lanaca je masovna i teško joj je parirati cijenom, a upravo radi ekonomske krize to je današnjim potrošačima najbitnija stavka prilikom kupnje. Zato oni koji nemaju kvalitetne partnere i dobru suradnju nemaju ni šanse na današnjem tržištu.

Mali trgovci se, uz navedeno, suočavaju i s trendom odumiranja gradskih središta. Više je nego očito kako je došlo do preseljenja svakodnevnog života i slobodnog vremena u trgovačke centre pa se dućani po centru grada masovno zatvaranju, a trgovine se sele u trgovačke centre ili propadaju. “Osijek je vrlo specifičan po tome, o čemu svjedoče i brojni prazni poslovni prostori u samom gradskom središtu”, potvrđuje nam Ivković.

Tamošnja gradska uprava pokušala je niskom cijenom najma gradskih lokala pridonijeti oživljavanju osječkog centra, ali nažalost, za sada ta mjera nije dala značajniji uspjeh.

Ipak, iz Foldinga vjeruju u bolju budućnost malih trgovaca i ostaju optimistični. “Nada umire posljednja i tom mišlju se vodimo u svom poslovanju te se iz dana u dan borimo za boljitak malih trgovaca za koji vjerujemo da će i doći”, zaključuje direktor Foldinga.