Gebrüder Weiss je u povoljnim gospodarskim uvjetima u protekloj poslovnoj godini, prema nerevidiranim rezultatima, ostvario neto promet od 1,67 milijardi eura što je povećanje od 8,3 posto u odnosu na 2017. “Vrlo smo zadovoljni razvojem poslovanja, imali smo dobru godinu u kojoj smo mogli održati kvalitetu usluge unatoč visokom stupnju iskorištenosti kapaciteta u svim sustavima”, kaže Wolfram Senger-Weiss, predsjednik Uprave Gebrüder Weiss. Tvrtka se osim u digitalizaciju i dalje pouzdaje u investicije u fizičku infrastrukturu u koju je u 2018. uloženo oko 50 milijuna eura. Pritom se vlastita kvota kapitala održava na stabilnoj razini od 58 posto, što u velikoj mjeri jamči neovisnost od kreditnih institucija, objavljeno je iz kompanije.

U 2018. godini se dogodila smjena generacija na razinama menadžmenta u tvrtki Gebrüder Weiss – od vođenja poslovanja, regija pa sve do vođenja poslovnica. Zahvaljujući sustavnom razvoju rukovodećih kadrova sve smo nove pozicije popunili interno. “To je lijep znak snage organizacije i kulture. Na taj način postižemo kontinuitet, ali smo s timom ujedno odlično pripremljeni za izazove digitalne budućnosti“, smatra Wolfram Senger-Weiss.

Cestovni promet: Izvrsno svladavanje izazova
Sektor cestovnog prometa ponovno se 2018. godine dokazao kao ključan faktor. U vrlo konkurentskom okruženju ostvario je porast od 7,5 posto. Dok je trajno pozitivan gospodarski ciklus i dalje poticao potražnju, morali smo svladati izazove povezane s time kao što su nedostatak vozača, nedostatak utovarnih kapaciteta i snažne oscilacije u otpremljenim količinama. “To smo uspješno obavili uz naše znanje i iskustvo, svijest o kvaliteti i cijeni kao i natprosječno angažirane zaposlenike”, rezimira Wolfram Senger-Weiss. Instrumenti digitalizacije pomažu u boljem planiranju, u optimizaciji procesa i pružaju nove mogućnosti komunikacije.

Daljnji razvoj poslovnica u prekomorskim zemljama i Njemačkoj
U području zračnog i pomorskog prometa Gebrüder Weiss bilježi povećanje prometa od 12 posto. Godinu dana nakon preustroja mreže diljem svijeta poduzeće je 2018. nastavilo ulagati u razvoj lokacija u Aziji, SAD-u i Njemačkoj kao i u razvoj transpacifičke prijevozničke rute između Sjeverne Amerike i Azije. Osim klasičnih usluga zračnog i pomorskog prijevoza Gebrüder Weiss klijentima u SAD-u i Kini sve više nudi logistička rješenja i kopneni prijevoz.

Home Delivery i dalje u usponu
Na krilima rastuće internetske trgovine bilježimo i vrlo pozitivan razvoj sektora Home Delivery (B2C) u otpremi. Krajnjim je kupcima dostavljeno gotovo 900.000 pošiljki iz područja elektroničkih uređaja, kućanstva i namještaja, a dobra trećina tog broja ostvarena je samo u Austriji. Time je ovo logističko poduzeće ponovno potvrdilo svoju vodeću poziciju na austrijskom tržištu. Osim isporuke u dvoje Gebrüder Weiss preuzima i montažu i priključivanje uređaja na licu mjesta. Međunarodne trgovine namještajem, elektronikom i
građevinskim proizvodima ubrajaju se u klijente ovog logističara i u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, a odnedavna i u Rumunjskoj.

Rast u sektoru B2C i stabilnu poziciju tržišnog lidera u sektoru B2B zabilježio je i DPD Austria, član istog društva kao i Gebrüder Weiss Paketdienst. Rast od četiri posto znači da su zaposlenici tvrtke DPD Austria 2018. godine po prvi put obradili više od 50 milijuna
paketa.

Tražimo stručnjake
Brojna rangiranja dokazuju: Gebrüder Weiss se ubraja u najbolje poslodavce u sektoru logistike. Prošle je godine u poduzeću provedena anketa među 5.720 zaposlenika u 19 zemalja. Rezultat: Više od 90 posto zaposlenika ponosni su što rade za Gebrüder Weiss i
preporučuju poduzeće kao poslodavca. “Gebrüder Weiss s brojnim zanimanjima nudi širok spektar mogućnosti za karijeru. I to ne samo za otpremnike i logističare, nego i za poslovne analitičare i stručnjake u sektoru IT-ja ili SHEQ-a“, kaže Wolfram Senger-Weiss.

Broj zaposlenika u tvrtki porastao je krajem prošle godine u odnosu na godinu prije za šest posto na 7.112.