Gefco, globalni pružatelj usluga industrijskog lanca opskrbe i europska tvrtka specijalizirana za automobilsku logistiku, sklopio je partnerstvo s tvrtkom ArtiShock u svrhu razvijanja nove inovativne aplikacije proširene stvarnosti (AR).

Novo će rješenje pod nazivom Gefco Enterprise AR koristiti Odjel poslovnog segmenta otpremništva i teretnog prijevoza (Freight Forwarding) u Gefcou kako bi povećali kontrolu kvalitete i produktivnost u hladnim lancima pakiranja gdje su točnost i učinkovitost od najveće važnosti.

Gefco Enterprise AR koristi se putem Microsoftovih naočala HoloLens i zaposlenicima u skladištu omogućava interakciju s prostornim digitalnim informacijama kao što su korisnički priručnici i radni protokoli. Aplikacija je dizajnirana kako bi se povećala kontrola kvalitete i uštedjelo važno vrijeme potrebno u procesu pakiranja, osobito osjetljivih lijekova.

Aplikacija je razvijena u manje od godinu dana u suradnji s dugoročnim partnerom ArtiShockom, kompanijom iz Nizozemske specijaliziranom za proširenu stvarnost, a projekt je vodio direktor logističkog razvoja u Gefcou Omar van Geest. Ideja za aplikaciju nastala je u Gefcovoj Tvornici inovacija, internom inkubatoru za prepoznavanje i poticanje inovativnih ideja koje imaju potencijal prerasti u konkretna rješenja usmjerena na rast poslovanja.

Aplikacija Gefco Enterprise AR već je uspješno testirana u Gefcovom skladištu u Schipholu, pri čemu je u pojedinim situacijama došlo do porasta produktivnosti od 50 posto te brojnih drugih pogodnosti, poput smanjenja vremena potrebnog za obuku zaposlenika.

Po završetku faze dokazivanja inovativnog koncepta, odnosno dokazivanja da je inovacija ostvariva i potencijalno komercijalno isplativa, Gefco namjerava uvesti rješenje u svojoj globalnoj mreži i poslovnim linijama kako bi nastavio istraživati dodatne mogućnosti korištenja tehnologije s ciljem daljnjeg povećanja učinkovitosti i kvalitete klijentima iz svih industrija, osobito automobilske.

“Proces pakiranja od presudne je važnosti za naš odjel poslovnog segmenta otpremništva i teretnog prijevoza, osobito kad je riječ o osjetljivim lijekovima koje za klijente distribuiramo zračnim putem diljem svijeta. To zahtijeva posebno pakiranje s uputama kojih se moramo strogo pridržavati kako bi se održao integritet proizvoda. Gefco Enterprise AR bit će ključan za povećanje produktivnosti u pakiranju, smanjenje pogrešaka te unapređenje u našim procesima obučavanja. S radošću nastavljamo istraživati buduće načine korištenja tog proizvoda i nastavljamo snažnu suradnju s Artishockom”, kazala je Karin van den Brekel, globalna voditeljica za područje prirodnih znanosti i zdravstva u Gefcou.

“Proširena stvarnost unijela je revoluciju u način na koji se povezujemo s okolišem te oblikujemo svoje profesionalne živote. Važnost prostornog računalstva može se usporediti s razvojem pametnih telefona – postupno će postati dio svakodnevice i standard u narednih 5 do 10 godina. Dotad organizacije imaju priliku biti među prvima koji će prigrliti takvu vrstu tehnologije i pozicionirati se korak ispred drugih. Ovaj projekt na kojem smo radili s partnerom Gefcom prikazuje koliko je realistično očekivati i ostvariti povrat ulaganja pri investiciji u proširenu stvarnost. Izravnu financijsku korist, poput one koju donosi povećanje produktivnosti i unapređenje kvalitete, lako je precizno izračunati. Neizravne su pogodnosti pak povećanje zadovoljstva zaposlenika i brže obučavanje novih članova tima”, dodao je Cristian Vorstius Kruijff, predsjednik Uprave ArtiShocka.