Potaknut radom tijekom MBA studija u Sjedinjenim Američkim Državama, Vlatko Lešić, vlasnik trgovine Naše u Ilici, Zagrepčanima od proljeća ove godine nudi žitarice, brašna i ljekovito bilje uzgojeno po ekološkim principima na plodnim poljima u okolici Županje.

Da se ne kaže uzalud kako stvari treba uvijek sagledati iz druge perspektive pokazao je primjerom Vlatko Lešić, vlasnik dućana Naše u zagrebačkoj Ilici. Iako se može reći kako je trgovačkim vodama, zahvaljujući ocu koji je u Županji otvorio trgovinu odjećom i obućom, plivao od ranih 90-ih, tek mu je MBA studij u San Franciscu, a nakon završenog studija ekonomije u Osijeku, do kraja otvorio oči.

“Na kolegiju ‘Product market fit’ podučavali su nas kako je ideja tek pet posto uspjeha, a ostatak ovisi o konačnoj izvedbi te o tome je li pogodna za točno određeno tržište u danom trenutku. Budući da su se moj otac i brat tada, u vrijeme mog boravka u SAD-u, uz trgovinu odjećom i obućom počeli ozbiljnije baviti i poljoprivredom, tu sam vidio svoju tržišnu nišu”, priča Vlatko pojašnjavajući kako mu je glavna nit vodilja bila činjenica da ponuda domaćih ekoloških proizvoda prije pet ili šest godina nije bila toliko bogata kao što je danas. Posebno se u svom radu na studiju usredotočio na zobene pahuljice jer hrvatske i još k tome ekološke, ponavlja, nije bilo lako kupiti zbog velike potražnje.

Prisjeća se kako profesorici u Americi nije bilo posve jasno zašto toliko inzistira na domaćim i eko proizvodima, ali morala mu je priznati kako on ipak bolje poznaje situaciju. Dugo Vlatko nije bio načisto bi li se uopće vraćao u Hrvatsku ili pak ostao “preko bare”. Naposljetku je ipak prelomio odlučivši kako će životni i poslovni put nastaviti u Hrvatskoj. Ideju o vlastitoj trgovini koja bi nudila proizvode uzgojene i proizvedene na domaćim poljima začetu u predavaonici pomalo je stavio u drugi plan jer se, vrativši se u Hrvatsku, više angažirao u tvrtki “Kroj&broj” koja se iz Županje i nekih drugih slavonskih gradova i mjesta u međuvremenu proširila čak do Zadra i Šibenika.

IDEJA JE ROĐENA
Međutim, nikada je nije posve zaboravio. Šećući kvartom u kojem stanuje ugledao je prazan poslovni prostor koji je država davala u najam. “Dućan Naše je tada počeo dobivati konkretniji oblik. Ova 22 kvadrata koja su se nudila jako su me podsjetila na neke lokale s “cosy” i domaćom atmosferom koje sam viđao u SAD-u pa je tako moj boravak tamo osim kao inspiracija za asortiman trgovine poslužio i kao poticaj za njeno uređenje”, kazuje dalje Vlatko prisjećajući se kako je sam proces adaptacije, nakon relativno glatkog prolaza na natječaju objavljenom prošle jeseni, bio prilično stresan jer je lokal zatekao u lošem stanju.

I tako, dok je sve doveo u red prošao je Božić, pa je došla “mršavija” sezona u siječnju i veljači te napokon i otvorenje u ožujku. U početku, na policama je nudio proizvode svoje obitelji. Zatim su na red došli plodovi rada malih, uglavnom proizvođača iz Slavonije, koje je sve redom obišao sa šogoricom. I napokon, došlo je vrijeme kada mu se dobavljači i sami javljaju jer bi rado svoje proizvode vidjeli na policama ovog simpatičnog dućana pa se sada broj artikala popeo na više od 150.

A na policama koje podsjećaju na stalaže u špajzama naših baka sve je, ponosno ponavlja Vlatko, uzgojeno i proizvedeno u Hrvatskoj. Kupci mogu pronaći “Med hrvatskih pčelinjaka” koje je certificirao Hrvatski pčelarski savez te brojne vrste čajeva od kojih nekih dolaze s polja njegove obitelji, dok druge nabavlja iz Dalmacije od provjerenih uzgajivača. “Imamo metvicu, matičnjak, vrisak, konoplju, koprivu, kadulju, bazgu, šipak, a među mušterijama posebno je popularan čaj od masline”, nabraja Vlatko navodeći kako se priprema potonjeg ponešto razlikuje od pripreme ostalih čajeva jer se list masline mora prokuhati te nakon toga još pustiti da odstoji kako bi dosegao svoju maksimalnu zdravstvenu učinkovitost. Tijekom relativno kratkog iskustva u trgovini Naše naučio je i kako je čaj od stolisnika odličan za sve koji imaju problema sa želucem, a u tu je svrhu čak nabavio knjigu “Narodni čajevi” kako bi još više mogao biti od pomoći neodlučnim mušterijama.

ISKUSNE DJELATNICE
“Pri odabiru zaposlenica nastojim zaposliti iskusne prodavačice, u dobi iznad 50 godina jer osim što su one u teže zapošljivoj dobnoj skupini, ujedno su neprocjenjiv izvor znanja, kako o ljekovitim biljkama, tako i o upotrebi primjerice raznih vrsta brašna koje su također u ponudi trgovine”, ističe Vlatko dodajući kako pri pronalaženju radne snage ipak nailazi na probleme pa je trenutno u potrazi za još jednom djelatnicom kako bi se on više mogao posvetiti logističkim poslovima kojih oko trgovine, posebno ako se radi o dva različita lanca, ne nedostaje.

Osim po čajeve, u Naše kupci rado navraćaju i po bućino ulje iz Sesvetskog Kraljevca, razne namaze kao što je sve popularnija Batela (namaz od nutritivno izuzetno bogatog batata) ili Nutmaz (namaz od lješnjaka), po senf s pivom ili s medom te po domaće pekmeze od breskve ili šljive. Nude i raznu superhranu kao što je vitaminom C bogati prah od šipka koji se koristi za snižavanje kolesterola, ali i kod probavnih tegoba.

Ljekovite biljke zapravo čine tek mali dio proizvodnje obitelji Lešić koja u Bošnjacima kraj Županje na čak 1.000 hektara većim dijelom po strogim ekološkim principima i uz pomoć 30-ak zaposlenih uzgaja žitarice koje uglavnom plasiraju u izvoz. Na Vlatkov nagovor, dio su količina odlučili usmjeriti u vlastitu trgovinu u kojoj se sada prodaje brašno od heljde, pšenice i pira, sva s eko-certifikatom i u tri verzije – bijelo, polubijelo i integralno.

U ovih je nekoliko mjeseci Vlatko, iako već iskusan trgovac, na vlastitoj koži iskusio i mnoge zamke domaće birokracije. Pomoglo bi mu, navodi, da je primjerice bio oslobođen plaćanja cijele najamnine dok nije službeno počeo s radom ili da ne mora baš kroz cijelu godinu (i u vlažnim mjesecima) plaćati mjesečno 400 kuna najam prostora za ploču kojom na javnoj površini ispred trgovine mušterijama daje do znanja što je aktualno u ponudi. A tu je i neizbježna tema PDV-a. “S obzirom na to da dućan Naše posluje u sklopu tvrtke ‘Kroj i broj’ na sve cijene sam prisiljen obračunavati PDV što moje proizvode automatski poskupljuje”, objašnjava Vlatko te dodaje kako bi mu od izuzetne pomoći bilo da je PDV barem na domaće proizvode kao i u ugostiteljstvu 13 posto.

No, što je – tu je. Obećao si je dati godinu dana od početka poslovanja nakon čega će “podvući crtu”. Zato sada ubrzano radi na nabavi domaćih ajvara i ostale zamamne zimnice, a ujedno u nevelikom dućanu sprema teren i za hladnjak u kojem će se naći sirevi i jaja. Posebno nostalgične kupce pak zaintrigira šokačkim papučama od pravog i umjetnog zečjeg krzna koje se proizvode u Vinkovcima. Što čovjeku više treba da navrati u Ilicu radnim danom od 8 do 20, a subotom od 9 do 14 sati?