Najprofitabilniji njemački diskontni lanac planira do kraja godine u Italiji otvoriti 20 prodajnih objekata na sjeveroistoku zemlje te se potom širiti u ostale regije

Mamma mia! Fruitbook Magazine je preletio iznad prvog distribucijskog centra Aldija u Italiji i pritom napravio nekoliko fotografija.

Centar koji je smješten na lokaciji Oppeano, 20 km od središta Verone, još uvijek je u izgradnji. Ali kao što pokazuje fotografija iz sredine veljače, ovaj njemački diskontni div na putu je otvaranja trgovine u Veneciji.

Jedan nam je građevinar rekao da Aldi već traži još jedan distribucijski centar od oko 60.000 m2 južno od Milana.

Luigi Rubinelli, direktor talijanskog stručnog magazina RetailWatch, smatra da bi to moglo biti u blizini Piacenze te nam otkriva da je Aldi upravo potpisao ugovor za prvu trgovinu u Meranu.

Kako se i očekivalo, Hofer, austrijska podružnica Aldija Süd odgovorna za širenje grupe u lijepoj Italiji, nije dao nikakve izjave.

To nam ostavlja slobodu za nagađanje o tome koliko velika ova kompanija želi postati južno od Alpa. Što smo za naše čitatelje uspjeli zaključiti do sada?

NAGAĐANJA OKO DISTRIBUTIVNOG CENTRA
Lokalni mediji tvrde da lokacija u Oppeanu ima predviđen prostor i za maloprodajnu trgovinu. Iako nije uobičajeno da se prodavaonica nalazi u sklopu distribucijskog centra, to ipak nije potpuna nepoznanica niti na njemačkom tržištu. Ali su zato tvrdnje da površina cijelog zemljišta iznosi 375.000 m2 izazvale zaprepaštenje.

Možda mi nismo dovoljno maštoviti, ali u ovo je doista teško povjerovati. Stoga smo fotografiju pokazali nizu građevinara i stručnjaka za logistiku, a oni su veličinu ovog distribucijskog centra procijenili na vjerojatnijih 56.000 m2.

Za 40 posto vidljivog zemljišta smatraju da je predviđeno za okretanje i parkiranje kamiona, a nagađaju također da lokacija nudi mogućnost za dodatni modul od oko 60.000 m2 koji bi se mogao iskoristiti u kasnijoj fazi kad se poslovanje razvije.

Neki talijanski mediji procjenjuju da trošak za Aldi ne prelazi 1,3 milijuna eura, što je iznos u koji se teško može povjerovati.

Stručnjaci kojima smo se obratili istaknuli su da bi izgradnja klasičnog 10-metarskog skladišta razreda A s težinskim kapacitetom od 5 tona/m2 i s jednom rampom na 800 do 1.000 m2 skladišnog prostora koštala od 350 do 400 eura po četvornome metru, ne uključujući cijenu zemljišta.

Talijanski se mediji trenutno vode pretpostavkom da će Aldi do kraja ove godine otvoriti 20 prodajnih mjesta u Trentu, Bolzanu, Veroni, Rovigu i Trevisu. To zvuči ostvarivo počne li gradnja do ljeta.

Pogled na internetsku stranicu Aldija S.r.l. pokazuje da njihove ambicije za Italiju nadilaze planove za sjeveroistok zemlje, tj. regije Trentino – Južni Tirol, Furlanija – Julijska Krajina i Veneto.

Aldi očito traži zemljišta za smještaj trgovina s najmanje 1.000 m2 prodajnog prostora i na sjeverozapadu (Valle d’Aosta, Pijemont i Ligurija) te u pokrajinama Lombardija, Emilia-Romagna i Toskana.

JAKA KONKURENCIJA NA POLUOTOKU
Kad Aldi napokon počne poslovati na poluotoku ne samo da će se morati suočiti s domaćom konkurencijom, već i s dva već dobro uhodana njemačka diskontna rivala.

Lidl Italija, podružnica Schwarz grupe, otvorila je oko 570 prodajnih mjesta od 1992. i prošle godine zabilježila bruto promet od oko 3,9 milijardi eura.

Penny Market, podružnica Rewe grupe, također je izgradila mrežu od oko 340 trgovina, a Rubinelli procjenjuje da je njihov promet u prošloj godini rastao za oko 4 posto.

Velika igra lovice koju će Aldi u Italiji morati igrati dovela je do medijskih nagađanja da će možda svoj ulazak pogurati akvizicijom.

To nije baš u Aldijevoj prirodi, ali u prošlosti ima tu i tamo pokoju akviziciju pa stoga ni ta mogućnost ne može biti potpuno isključena.

Kandidati za preuzimanje o kojima se nagađa u domaćim medijima uključuju operatera supermarketa Migrossa (nema veze sa švicarskim maloprodajnim divom Migrosom), lokalne diskonte TuoDì, Dpiù, MD i iN’s, kao i Penny Market.

Prije tiskanja ovog broja nismo uspjeli dobiti komentar talijanskih kompanija, ali u Reweu nepokolebljivo tvrde da Penny Italia nije na prodaju: “Zadovoljni smo time kako Penny u Italiji napreduje i uz odgovarajuća ulaganja nastavit ćemo jačati njegov dobar položaj.”

Koji god da su Aldijevi planovi, dugo odgađani ulazak najprofitabilnijeg njemačkog diskontera na talijansko tržište dovest će do potresa diljem zemlje. Dat ćemo sve od sebe da vas nastavimo informirati o njegovu napretku. Nema sumnje da će mnogo od toga biti tek pretpostavke, ali, tko zna, možda se Aldi jednog dana umori od našeg nagađanja i nazove nas. Vjerujemo da imaju naš broj…