Trgovci na malo sve veći naglasak stavljaju na svoj učinak u prodavaonici te potiču dobavljače na brze reakcije kako bi police uvijek bile optimalno popunjene

Nakon što je prihvatio neke od promjena izazvanih lošim gospodarskim prilikama, sektor robe široke potrošnje nada se da će uslijediti duže razdoblje stabilnosti pa je tome počeo prilagođavati svoje strukture u opskrbnom lancu. U ovom članku izabrali smo sedam tema koje će tijekom ove godine biti visoko pozicionirane u poslovnim planovima većine najuspješnijih poduzeća.

1. Integrirani proces planiranja
Omogućiti dostupnost određenog proizvoda u uvjetima niskih zaliha, danas više nego ikada prije ovisi o integriranim procesima planiranja. Kako bi ostvarile sve prednosti smanjenih zaliha, a da pritom ne ugroze dostupnost proizvoda na policama trgovina, tvrtke moraju integrirati planiranje ponude i potražnje, imati procese učinkovite u cijelom lancu opskrbe koji su osmišljeni tako da pružaju i kratkoročnu fleksibilnost i dugoročnu dostupnost proizvoda.

2. Ovladavanje internetskom prodajom
Tržište robe široke potrošnje prisutno je kroz sve više prodajnih kanala. IGD očekuje rast internetske prodaje koja uključuje i usluge “click-and-collect” (klikni i pokupi) i dostave na kućnu adresu kupca. One tvrtke koje su doista svjesne ovih kretanja imat će najveće izglede za uspjeh. U opskrbnom lancu to podrazumijeva hvatanje u koštac sa specifičnim zahtjevima kanala internetske prodaje, brzim kretanjem robe kroz distribucijsku mrežu i oblikovanjem proizvodnih formata koji odgovaraju na potrebe opskrbnog lanca te imaju dovoljno otporna pakiranja koja će podnijeti povećano rukovanje robom.

3. Veliko čišćenje podataka
Velika i značajna poboljšanja često ovise o mnogo malih pojedinačnih uspjeha. Jedan od takvih, velikih faktora promjene jest otklanjanje pogrešaka koje proizlaze iz netočnih podataka o fizičkim značajkama proizvoda ili se odnose na podatke o potražnji. Uspješne tvrtke stalno provjeravaju i unapređuju podatke koje dijele s drugima. Time maksimiziraju učinak i nekih drugih postupaka, uključujući one koji proizlaze iz ostalih velikih tema koje smo prepoznali kao značajne za ovu godinu.

4. Ujedinjavanje mreža različitih kategorija
Kad su tvrtke svjesne onoga što ih čeka u budućnosti, tada prilagođavaju veličinu i kvalitetu svojih mreža nabave i distribucije. Za mnoge tvrtke koje posluju s robom široke potrošnje to znači integrirati mreže koje su razdvojene zbog različitih proizvodnih kategorija. Proizvođačima i trgovcima na malo spajanje mreža različitih kategorija unutar opskrbnog lanca omogućuje stalno nadopunjavanje proizvodima te istovremeno održavanje narudžbi na veličini koja je dovoljna kako bi cijeli proces bio učinkovit.

5. Dovođenje opskrbnog lanca u prodavaonice
Kupci nisu više tako vjerni, sve češće kupuju u različitim trgovinama i koriste se sve različitijim prodajnim kanalima. Stoga je vrlo važno da kad uđu u trgovinu u njoj pronađu ono što žele. Kako bi se kupci vraćali u prodavaonicu (ili na internetsku stranicu) važno je precizno procijeniti dostupnost proizvoda na policama i brzo reagirati na sve probleme koji se s time u vezi pojave. Kako bi u tome uspjeli, trgovci na malo sve veći naglasak stavljaju na svoj učinak u prodavaonici te potiču dobavljače na brze reakcije kako bi police uvijek bile optimalno popunjene.

6. Automatsko preuzimanje narudžbi
Nastojeći poboljšati svoju uslugu, sve veći broj tvrtki automatizira procese koji su se prethodno obavljali ručno. Sofisticirana moderna oprema može se iskoristiti kako bi se poboljšala točnost preuzimanja narudžbi i usluživanja kupaca te kako bi se ostvarila ekonomska efikasnost. I trgovci na malo i proizvođači istražuju različite načine na koje im automatizacija može donijeti prednost nad konkurentima.

7. Dijeljenje resursa – prioriteti, projekti, ljudi
Na putu prema što boljim rezultatima sa što manje ulaganja, uspješne tvrtke uviđaju kako dijeljenje znanja i suradnja s partnerima predstavljaju veliku priliku za uspjeh. Dobavljači sirovina, proizvođači i trgovci na malo određuju zajedničke prioritete, zajedno definiraju strateške projekte i omogućavaju kretanje zaposlenika s jednog radnog mjesta na drugo u okviru tog sustava.

Svih sedam navedenih tema upućuje na potrebu da se lanci opskrbe usredotoče na kupca. Od njih se očekuju brze reakcije na nove potrebe za količinama i promjene u prodajnim kanalima te da istovremeno zalihe održavaju niskima, a dostupnost proizvoda visokom.

Richard Jones
Senior Supply Chain Analyst