Godišnja stopa inflacije u lipnju se zadržala na 0,5 posto drugi mjesec zaredom, pokazuju danas objavljene prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

Time je inflacija i dalje u opasnoj zoni kako je vrijednosti niže od jedan posto definirao čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi, već deveti mjesec zaredom.

Cijene hrane, alkohola i duhana u lipnju su na godišnjoj razini pale za 0,2 posto, dok su cijene usluga uvećane za 1,3 posto a energije za 0,1 posto, pokazali su podaci Eurostata.

Temeljna godišnja inflacija, koja isključuje cijene energenata, alkohola i duhana, pokazala je rast cijena od 0,8 posto u lipnju prema istom mjesecu ranije, pokazuju preliminarni podaci. U svibnju je bila iznosila 0,7 posto.

Najnovije procjene inflacije ublažit će pritiske na Europsku središnju banku (ECB), koja ovoga tjedna održava mjesečno redovno zasjedanje, da uskoro poduzme nove korake s ciljem podupiranja sporog rasta cijena.

ECB je u lipnju snizio procjene godišnje stope inflacije. Sada očekuju da će ona dosegnuti 1,4 posto u 2016. godini, što je i dalje osjetno ispod bančine zacrtane razine od blizu dva posto.

Cjelovito izvješće o inflaciji u eurozoni, EU-u i zemljama članicama u lipnju bit će objavljeno 17. srpnja, objavio je Eurostat. (Business.hr / Hina)