Građani EU na alkohol 2017. potrošili više od 130 milijardi eura

Od članica EU po potrošnji na alkohol prednjače baltičke zemlje budući da kućanstva u Estoniji na alkohol troše 5,2 posto ukupnih rashoda, u Latviji 4,9 posto, a u Litvi 4 posto

Kućanstva u Europskoj uniji su u 2017. godini na alkohol potrošila više od 130 milijardi eura, pokazuju podaci Eurostata.

Ukupna potrošnja kućanstava u EU na alkoholna pića činila je 0,9 posto bruto domaćeg proizvoda u navedenoj godini odnosno više od 300 eura po stanovniku. To znači da u ukupnim rashodima kućanstava na alkohol otpada 1,6 posto raspoloživih prihoda. Eurostat napominje da ova računica nije obuhvatila kupovinu alkoholnih pića u restoranima i hotelima.

Od članica EU po potrošnji na alkohol prednjače baltičke zemlje budući da kućanstva u Estoniji na alkohol troše 5,2 posto ukupnih rashoda, u Latviji 4,9 posto, a u Litvi 4 posto.

Slijed ih Poljska (3,5 posto), Češka (3,3 posto), Mađarska (3,0 posto) i Finska (2,8 posto), Njemačka, Austrija i Portugal (po 1,4 posto), a najmanje troše Španjolska (0,8 posto), Grčka i Italija (po 0,9 posto).

Zemlje čiji su građani potrošili najveće sume novca na alkohol su Njemačka (23 milijarde eura), Velika Britanija (22 milijarde eura) i Francuska (21 milijarda eura).

Istovremeno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacija (SZO) potrošnja žestokih alkoholnih pića u EU je u 2017. godini iznosila 10 litara po stanovniku.

Što se tiče jugoistočne Europe, po potrošnji prednjače Bugarska s 12 litara po stanovniku, Rumunjska je druga s količinom od 10 litara, Hrvatska, Srbija i Makedonija po devet litara, Grčka sedam litara i Turska dvije litre, pokazuju podaci SZO.

Prethodni članakHGK: Nova mjera mogla bi aktivirati oko sto tisuća umirovljenika
Sljedeći članakNa 17. PRO PR konferenciju dolaze predsjednice dvaju svjetskih udruženja