VijestiSvijetHeineken odbio ponudu za preuzimanje, žele zadržati nezavisnost

Heineken odbio ponudu za preuzimanje, žele zadržati nezavisnost

Nizozemski proizvođač piva Heineken objavio je da mu se obratio veći rival SABMiller radi potencijalnog preuzimanja, ali da njegov većinski vlasnik namjerava zadržati nezavisnost kompanije.

“Obitelj Heineken je obavijestila SABMiller, Heineken i Heineken Holding o svojoj namjeri da očuva baštinu i identitet Heinekena kao samostalne tvrtke”, navodi se u priopćenju proizvođača piva Heineken i Amstel. Osnivačka obitelj posjeduje nešto više od 50 posto Heinekena putem Heineken Holdinga, a oko 12,5 posto u vlasništvu je meksičke kompanije FEMSA.

Agencija Bloomberg izvijestila je o SABMillerovoj ponudi u nedjelju, objavivši da je to dio strategije SAB-a kojom se želi zaštititi od potencijalne ponude za preuzimanje najvećeg svjetskog proizvođača piva Anheuser-Busch InBeva.

Špekulacije o mogućem AB InBev-om preuzimanju SABMillera kruže mjesecima, jer je svjetski lider na tržištu piva, poznat po svojoj agresivnoj strategiji, u svoje poslovanje već sasvim uklopio posljednju akviziciju.

SABMiller i sam je preuzeo dosta “igrača” na tržištu na svom putovanju od male južnoafričke tvrtke do drugog svjetskog proizvođača piva. Tako je primjerice 2005. kupio kolumbijsku Bavariu, 2007. Grolsch, 2008. Miller Brewing i američki Molson Coors, a 2011. Foster Group.

Heineken, najveći igrač na europskom tržištu, neprestano se, pak, širio na tržištima u nastajanju, uključujući Meksiko i Aziju. (Lider / Hina)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...