Hrana postaje luksuz: Kilogram šunke skočit će do 120 kuna

Novi val poskupljenja zbog rekordnog rasta cijena sirovina na svjetskim tržištima, od žitarica, posebice pšenice, do nafte, bakra, željeza, kave i kakaovca, neće zaobići ni Hrvatsku. Već na jesen, piše Jutarnji list, kruh ćemo plaćati do 15 kuna, mlijeko je u nekim trgovinama već poskupjelo, a moguće je i poskupljenje mesa.

Jutarnji list piše da su provjerili koliko će nas nove, skuplje cijene namirnica dodatno osiromašiti tijekom radnog dana, odnosno koliko će nam odgristi sendviča i popiti kave tijekom pauze za obrok.

Točna računica je nemoguća
Ljubazna djelatnica trgovine izašla nam je u susret i napravila slastan sendvič sa šunkom, sirom, margarinom i zelenom salatom, koji smo platili 15 kuna. Isti takav već na jesen mogao bi koštati 20-ak kuna.

Naime, Stipan Bilić, stručnjak za prehrambenu industriju i tržište, kaže da bi hrana mogla poskupjeti do 30 posto, iako ističe da je nemoguće izračunati koliko će točno pojedine namirnice biti skuplje jer je tržište nepredvidljivo.

Računajući da će hrana poskupjeti za 30 posto, da će cijena kruha skočiti do čak 15 kuna, kilogram šunke do 120, a sira do 100 kuna, za pola kruha koji smo jučer platili 3 kune morali bismo izdvojiti nešto manje od 5 kuna, za šunku umjesto 8 kuna 10, a za sir umjesto 4 kune 5.

U cijenu je bio uključen i margarin, čije pakiranje od 250 grama nismo kupili, a koje će za mjesec dana također poskupjeti za koju kunu. Cijena zelene salate, pak, prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi u laganom je padu, no s obzirom na to da je riječ o sezonskom povrću, to je i logično.

Skupa jesen
Nakon dobrog obroka mnogi će se zasladiti čokoladicom, a zatim popiti kavu. No, neki će morati mijenjati navike. Zbog rasta cijene sirove kave od čak 45 posto na svjetskim tržištima, ali i šećera, ugostitelji već računaju koliko će morati povisiti cijenu, primjerice, cappuccina.

Šalicu mnogima nezaobilaznog pića jučer smo platili 8 kuna, no na jesen ćemo morati izdvojiti barem kunu više.

Skuplji šećer, brašno, ulje i kakaovac, osnovna sirovina za proizvodnju čokolade, rezultirat će i poskupljenjem slatkog deserta, čokoladne tortice koja košta 5 kuna, od minimalno 50 lipa. Dakle, tijekom polusatne pauze za obrok i kratki odmor za kavu, za što smo jučer potrošili ukupno 28 kuna, morat ćemo izdvojiti 34,50 kuna. (www.jutarnji.hr)

Prethodni članakPodravka nadoknađuje razliku u cijeni pšenice
Sljedeći članakRecesija će proći, trgovačke marke ostaju