trgovina-kupac-zima-midiHrvati gotovo svakodnevno preko granice nose pozamašne iznose deviza i kuna. Trošeći u susjednim BiH i Srbiji, štede novac.

Četiri kune za litru mlijeka, ili 9 kuna za litru ulja, uz 17 posto PDV-a, cijene su koje mame hrvatske građane u trgovačke centre u BiH. Onima koji žive uz granicu s Bosnom, isplati se i natočiti gorivo. Prtljažnici puni namirnica. Roba iz bosanskih trgovina u Orašju putuje u hrvatske domove.

– Neke stvari hrvatske jeftinije su nego kod nas u Hrvatskoj. Tko ima veću obitelj isplati se doći, rekao je Đuro Kliska iz Andrijaševaca.

Kata iz Bošnjaka u susjednu Bosnu dolazi kupovati najmanje dva do tri puta na mjesec.

– Zato što su povoljnije cijene, a da spuste cijene u Hrvatskoj, ne bi nitko dolazio preko, a ovako moraš doći da bi čovjek preživio, izjavila je Kata Šarčević. Ulje, šećer, mlijeko… dugačak je popis jeftinijih namirnica. U prosjeku cijene su 20-ak posto niže nego u Hrvatskoj.

– Za djecu potrepštine su jeftinije, deterdžent za rublje, rekla je Ivana Božić iz Andrijaševaca.

Hrvatski građani imaju pravo i na povrat poreza za svaki račun iznad 100 konvertibilnih maraka. A i gorivo je u Bosni jeftinije za kunu do dvije, ovisno o vrsti. Zadovoljni hrvatski gosti, još zadovoljni bosanski ugostitelji i trgovci. Žaliti može jedino hrvatska država. (Dnevnik.hr)