Tržišne komunikacijePromocijeHrvatska vina na natjecanju u Čileu osvojila 19 zlatnih medalja

Hrvatska vina na natjecanju u Čileu osvojila 19 zlatnih medalja

Hrvatski vinari postigli su veliki uspjeh, osvojili su čak 19 medalja – tri velike zlatne medalje i 16 zlatnih medalja na Catad’Oru, najprestižnijem vinskom natjecanju i ocjenjivanju vina i žestokih pića Latinske Amerike, koje se prošli tjedan održalo u Santiagu de Chileu. Hrvatska je prvi put imala status zemlje partnera na ovoj međunarodnoj vinskoj manifestaciji.

Ovogodišnje, 28. izdanje Catad’Or World Wine Awardsa okupilo je vinare iz cijeloga svijeta. Uz organizacijsku i financijsku podršku Hrvatske gospodarske komore, sudjelovalo je i 16 vinarija svih hrvatskih vinskih regija sa 48 uzoraka vina i destilata.

Naši vinari su osvojili 19 medalja, dvije više u odnosu na prošlu godinu kada su prvi put sudjelovali na vinskom natjecanju u Čileu. Hrvatska vina nagrađena su u kategoriji mirnih, slatkih i pjenušavih vina, a polovica ih se odnosi na hrvatske autohtone sorte graševinu, pošip, malvaziju i teran, objavila je Hrvatska gospodarska komora.

“Možemo biti jako zadovoljni osvojenim brojem medalja. Hrvatski vinari plasiraju sve više vrhunskih i kvalitetnih vina koja mogu naći svoja mjesta na zahtjevnom međunarodnom i svjetskom tržištu. To potvrđuju i statistike po kojima zadnjih godina raste izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije”, komentirao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Kristjan Staničić (HTZ), veleposlanica Mira Martinec i Luka Burilović (HGK)

Velike zlatne medalje dobili su Graševina Ledeno Vino 2018 (Kutjevo), Genero 2021 (TRS Vinarija) i Garageist bijelo vino 2016 (Vinarija Degarra). Dobitnici zlatnih medalja su Carmenere 2020 (TRS Vinarija), Korlat Supreme Cuvee 2013 (Badel 1862), Korlat Syrah 2019 (Badel 1862), Pošip Majstor 2021 (Stina), Belaigra Grand Cru 2020 (Vinarija Domaine Koquelicot ), Korlat Syrah 2014 (Badel 1862), Pošip Riserva 2021 (Vinarija Baraka), Graševina Vinkomir 2022.(Kutjevo), Maximo Nero 2019 (Kutjevo), Teran Zigante 2021 (Vinarija Zigante), Chardonnay 2021 (VELEBNA Vineyards & Winery), Vallis Rabiosa Chardonnay 2022 (OPG Stjepan Vučemilović), Graševina De Gotho 2020(Kutjevo), Primo (Vinarija Degarra), Festigia Castello 2021 (Agrolaguna) i Graševina 2022 (Kutjevo).

“Medalje osvojene u Čileu potvrda su kontinuiranog rasta kvalitete hrvatskih vina, a posebno vesele i vrijede medalje za hrvatske autohtone sorte. Ovakva natjecanja doprinose promociji naših vina, ali i nastojanjima da na svjetskom vinskom tržištu izgradimo prepoznatljiv vinski identitet”, izjavila je Jelena Đugum, direktorica Sektora poljoprivrede HGK.

Direktoru proizvodnje tvrtke Jako vino Petru Kusiću bilo je zadovoljstvo sudjelovati na najvećem natjecanju Latinske Amerike, tim više što mnoge čileanske vinarije imaju hrvatske korijene.

“Velika je čast i osvajanje zlatne medalje za naš Pošip Majstor 2021 čime smo dokazali da kvalitetom svojih vina možemo konkurirati najboljim svjetskim vinima”, izjavio je Kusić.

“Drago mi je da smo imali priliku prisustvovati na najprestižnijem vinskom natjecanju i ocjenjivanju vina i žestokih pića Latinske Amerike Catad’Or te da su vrhunski kušači vina prepoznali kvalitetu naših vina i nagradili nas s tri zlatne medalje”, kazao je Darko Knez, predsjednik uprave Badela 1862.

Trofej je u Santiagu dodijeljen i hrvatskom crvenom vinu Agrolagune Castello Festigia 2021.

“Posjet čileanskim vinarijama bilo je iznimno iskustvo jer smo imali priliku za razmjenu ideja s nekima od najboljih stručnjaka u vinskoj industriji Južne Amerike. Velika čast i potvrda našeg rada je osvajanje zlatne medalje za Castello Festigia 2021, što je još jedan znak u nizu priznanja naše kvalitete na međunarodnoj razini”, ističe Josip Barišić, direktor vinarstva i proizvodnje Agrolagune.

Međunarodno vinsko natjecanje u Čileu, četvrtom najvećem izvozniku vina na svijetu, održava se od 1995. godine. U odnosu na prošlogodišnje izdanje Catad’Or-a, ove je godine u Santiago stiglo više uzoraka vina i žestokih pića. Ocjenjivalo se ukupno 1.400 uzoraka iz 17 zemalja svijeta. Međunarodni stručnjaci, njih 45 sa šest kontinenata, ocjenjivali su vina i uzorke destilata na “slijepim” degustacijama, u procesu koji je potpuno kompjuteriziran i provodi se po obrascu propisanom od strane Međunarodne organizacije vinarija i vina OIV (International Organization of Vineyard and Wine).

U sklopu 28. Catad’Or-a, Hrvatska turistička zajednica održala je prezentaciju ukupne hrvatske turističke ponude najznačajnijim čileanskim turoperatora, agentima, turističkim novinarima i blogerima. Naglasak je stavljen na nautički turizam, razvedenu obalu, čistoću mora, netaknutu prirodu, ali i na sigurnost Hrvatske kao turističke destinacije te vrhunsku eno-gastronomiju.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Dalić: Tri Fortenovine kompanije bit će treći stup u poslovanju Podravke

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila najboljom Predsjednica...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...