VijestiZemljaHrvatske šećerane će se ubuduće oslanjati samo na domaću proizvodnju

Hrvatske šećerane će se ubuduće oslanjati samo na domaću proizvodnju

Prošlogodišnja kampanja prerade šećerne repe ostat će upamćena kao jedna od najkraćih u povijesti hrvatskih šećerana.

Uz gotovo prepolovljeni prinos slatkog korijena zbog ekstremne suše, dodatni udarac bio je izostanak ugovorenih količina repe iz Srbije.

Županjska Sladorana bila je spremna otkupiti oko 270 tisuća tona repe, a zbog štete koja je tvornici nanesena jednostranom zabranom izvoza od strane srbijanske vlade, velika sladorana nije mogla u dovoljnoj mjeri iskoristiti kapacitete.

Na srbijansku repu Županjci ubuduće ne računaju i u 2013. oslonit će se isključivo na domaću proizvodnju. “Ugovaranje sjetve šećerne repe ide prema planu i vjerujemo da ćemo ugovoriti optimalnih 9.000 hektara na našem sirovinskom području”, ističe predsjednik Uprave Sladorane Luka Burilović.

Proizvođačima su ponuđeni povoljni uvjeti sjetve, a podignuta je i otkupna cijena na 340 kuna za tonu repe, jedne od najprofitabilnijih kultura.

Što se tiče repe iz Mađarske, Burilović dodaje da Sladorana na nju nikada nije ni bila orijentirana jer su zbog prevelike udaljenosti troškovi transporta vrlo veliki.

A u ovoj se godini, napominje, posebna pozornost mora pridati ekonomičnosti poslovanja. To više što skori ulazak RH u punopravno članstvo EU nameće i drukčiji način poslovanja.

U proteklih nekoliko godina, tijekom postupka pripreme ulaska, Hrvatska je, kao zemlja kandidat, mogla izvoziti šećer u EU sukladno prodajnim kvotama za pojedine zemlje.

S ulaskom RH u punopravno članstvo izvozne kvote postaju proizvodne i one su niže za oko 30 posto u usporedbi s prosječnom proizvodnjom u proteklih nekoliko godina. (Glas Slavonije)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...