Na sajmu svježeg voća i povrća izlaže više od 2600 izlagača

Hrvatska gospodarska komora (HGK) i ove godine sudjeluje na najvećem međunarodnom sajmu voća i povrća Fruit Logistica 2015. koji se od 4. do 6. veljače održava u Berlinu u Njemačkoj.

Na zajedničkom štandu u organizaciji HGK i Udruge Mandarina iz Opuzena izlažu hrvatske tvrtke Kor Neretva, Jasenska, Frigo Bonsai, Setovia, NTL te PG Sršen.

“Fruit Logistica je najveći sajam voća i povrća u svijetu te se nadamo kako ćemo dogovoriti uspješne poslove i na pozitivan način promovirati hrvatske proizvođače. Zabrana izvoza u Rusiju utjecala je na okretanje prema novim izvoznim tržištima, kao što su Poljska, Češka, Austrija, Njemačka i Velika Britanija”, istaknuo je Miodrag Kiriđija iz Udruge Mandarina. Iz Udruge se nadaju i uspješnom uspostavljanju poslovnih kontakata te nastavku suradnje s HGK koja im je pomogla u organizaciji sajma i prikupljanju kontakata stranih partnera.

U Hrvatskoj se u skoroj budućnosti očekuje proizvodnja od čak 100.000 tona mandarina, a zbog sve većih količina proizvodnje, hrvatski proizvođači se sve više okreću prema izvozu i pronalasku stranih partnera.

“Hrvatska danas ima potencijale u izvozu, osobito mandarina i jabuka kojih imamo u dovoljnim količinama. Hrvatska mandarina u prednosti je u odnosu na ostalu svjetsku proizvodnju jer zbog ranije zriobe naše mandarine dolaze na tržište prije konkurencije. Zbog zabrane uvoza u Rusiju i tržišnih zahtjeva novih izvoznih odredišta, potrebni su dodatni napori hrvatskih tvrtki u organizaciji, marketingu i standardiziranju proizvoda”, rekao je Dražen Miloloža, viši stručni suradnik Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo.

Ove godine na sajmu Fruit Logistica 2015 izlaže više od 2600 izlagača, a očekuje se kako će broj posjetitelja premašiti brojku od 60.000.