vino-istra-boce-midiUdruge hrvatskih i slovenskih vinara pokreću inicijativu korištenja naziva “Istra” kao zajedničke oznake geografskog podrijetla

Udruga vinogradara i vinara Istre, Vinistra, i Društvo vinogradnikov Slovenske Istre usuglasili su se oko pokretanja inicijative kojom će apelirati na nadležna tijela da pokrenu izmjenu zakonodavstva koja bi omogućila korištenje termina “Istra” kao oznake geografskog podrijetla vina ove regije s obje strane granice.

Službena deklaracija inicijative bit će poslana sa sastanka koji će se održati sljedećeg četvrtka u Umagu, a udruge će u međuvremenu usuglasiti njen tekst, priopćeno je danas iz Vinistre.

Zakonodavstvo u Sloveniji trenutno predviđa kako vina Istre moraju nositi oznaku podrijetla “Slovenske Istre”. U pregovorima o pristupanju Europskoj uniji predviđeno je kako bi i hrvatska vina, kada Hrvatska postane članicom EU, trebala nositi oznaku podrijetla “Hrvatske Istre”.

Udruge vjeruju kako je za učinkovitije brendiranje regije i njenog gospodarstva, posebice u kontekstu plasiranja vina na međunarodna tržišta, nužno koristiti zajednički termin – “Istra”.

Sastanak udruga u Kopru predvodili su Ivica Matošević u ime Vinistre te Ingrid Mahnič u ime Društva vinogradnikov Slovenske Istre. Predstavnici udruga također su dogovorili pokretanje novih zajedničkih aktivnosti vezanih uz brendiranje pojma Istra, kao i uz zaštitu Malvazije Istarske kao autohtone sorte te njenih specifičnosti u globalnom kontekstu.

Zajedničke inicijative nastavak su dugogodišnje uspješne suradnje i zajedničkog rada na promociji brenda Istre, vina regije te gastronomije općenito.

Ta se suradnja ponajviše očitovala u prekograničnom prijenosu znanja i iskustava na temu vinarstva i vinogradarstva, kao i na konkretnoj promociji istarskih vina putem događanja poput izložbe Vinistra i neslužbenog svjetskog prvenstva malvazija, Svijet malvazija, s hrvatske strane, te izložbe Malvazija – žlahtni okus Mediterana, sa slovenske strane.