Hrvatski potrošači mjesečno izdvajaju u prosjeku 1950 kuna na kupovinu robe široke potrošnje, pokazalo je istraživanje Shopping Monitor koje je, tijekom studenoga 2012. godine, proveo Centar za istraživanje tržišta GfK na uzorku od 906 osoba zaduženih za kupovinu robe široke potrošnje u svojim kućanstvima.

Navike kupovanja robe široke potrošnje značajno su različite kada se gleda regionalna zastupljenost. Tako se na mjesečnu kupovinu robe široke potrošnje u prosjeku najviše izdvaja u Dalmaciji – 2640 kn, a najmanje u Slavoniji – 1320 kn.

Prosječno se svaki mjesec na nacionalnoj razini potroši nešto više od 1000 kuna na svježu hranu koja uključuje voće, povrće, meso/ribu i pekarske proizvode.

Skoro svi kupci (91%) tjedno odlaze u manje kupovine, dok ih 24% na tjednoj bazi obavi i veću kupovinu. Među hrvatskim građanima je 24% i onih koji barem jednom u tjedan dana odlaze u spontanu odnosno neplaniranu kupovinu.

Blizu tri četvrtine (72%) velikih kupovina plati se gotovinom, a 28% nekom vrstom kartica, bilo debitnim ili kreditnim. Gotovo svaki drugi građanin Hrvatske (47%) vrlo često u kupovinu odlazi automobilom, 25% koristi automobil samo ponekad kada ide u velike kupovine. Također, više od polovice ispitanih kupaca (53%) radi popis potrebnih namirnica prije odlaska u trgovinu.

Razina cijena nam, kao naciji, postaje sve važniji faktor: svaki četvrti građanin trgovinu bira na osnovu cijena, a zamjećuje se i dvostruki porast u broju onih koji na tjednoj bazi odlaze u potragu za sniženjima (28%), dok ih je 2011. bilo tek 14%.

Raste i broj onih koji barem povremeno kupuju proizvode trgovačkih marki – 83%, dok ih 24% ove proizvode kupuje redovito. Usporedbe radi, 2007. godine redovito je trgovačke marke kupovalo samo 9% hrvatskih građana, navode iz GfK.

Uz prodaju trgovačkih marki, raste i broj onih koji se o akcijama i promocijama informiraju iz letaka dobivenih poštom – njih 75% , dok je 2009. za informiranje letke koristilo njih 66%.

U odnosu na 2007. udvostručio se i broj onih koji ne samo da čitaju letke, nego i kupuju na osnovi njih. Takvih je kupaca 2012. bilo 33%, a 2007. ukupno 15%.

Kod kupovine robe široke potrošnje još uvijek ne postoji značajan interes prema inovacijama jer samo 7% među prvima kupi novi proizvod koji je upravo izašao na tržište, a manje od trećine (28%) ima interesa prema novim proizvodima na policama, odnosno voli proučavati što je novo stiglo u trgovinu.

Kupci se ugodnije osjećaju u već poznatom ambijentu (53% zbunjuje novi raspored u trgovini), dok je kod 87% kupaca važna jednostavna orijentacija u trgovini, navodi se u istraživanju.